Schimbarea bruscă de vreme poate fi explicată prin fluctuațiile specifice primăverii, un anotimp de tranziție caracterizat de reconfigurarea sistemelor de transport de căldură și vapori de apă, conform climatologului Roxana Bojariu.

Într-un interviu la Știrile B1 TV, Bojariu a subliniat că primăvara aduce succesiuni de vreme variate, cu aspecte atât de sezon cald, cât și de sezon rece, din cauza tranziției climatice.

În ultimii ani, fluctuațiile normale de temperatură pentru această perioadă au devenit mai intense, cu amplitudini mai mari și contraste accentuate între temperaturile ridicate și cele scăzute. Aceste variații sunt alimentate de un sistem climatic cu o cantitate crescută de energie, care amplifică severitatea și contrastul fenomenelor meteorologice. Bojariu a avertizat că va trebui să ne obișnuim cu fenomenele extreme în toate anotimpurile, deoarece aceste fluctuații vor deveni mai intense și mai contrastante, cu manifestări severe în primăvară și toamnă, perioade de tranziție între sezoanele mai stabile.

„În primăvară avem de obicei fluctuații mai mari decât vara sau iarna, pentru că e anotimp de tranziție, la fel ca și toamna, și atunci se reconfigurează toate tipurile de transport de căldură, de vapori de apă, sistemele de vreme” (…)

Pe acest fundal tranzitoriu, evident că avem succesiuni de vreme care pot să aibă fie aspect de sezon cald, fie aspect de sezon rece, dar de data aceasta și în general în ultimii ani observăm că aceste fluctuații normale pentru perioada din an sunt mult mai puternice, au o amplitudine mult mai mare și contrastul este mai mare, dar contrastul acesta foarte mare a fost mai ales între aerul foarte cald, temperatura foarte ridicată de dinainte, au fost temperaturi până la 33 de grade Celsius, și ce a venit pe urmă” a declarat climatologul.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *