România va da curent în continuare Republicii Moldova, după ce Nuclearelectrica și Energocom au semnat un Memorandum de Înțelegere (MoU) pentru a dezvolta cooperarea pe termen lung în sectorul energetic și pentru a atinge obiective strategice comune.
Obiectivul MoU este de a explora opțiunile pentru asigurarea livrării energiei din producția viitoare a Nuclearelectrica din noile capacități care urmează să intre în exploatare comercială, în principal unitățile 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, precum și de a sprijini dezvoltarea capacităților și competențelor resurselor umane în domeniul energiei nucleare.
Conform anunțului Nuclearelectrica, în 2031, România va avea o capacitate instalată de energie nucleară de 3262 MW, rezultată din exploatarea Unităților 1, 2, 3 și 4 de la Cernavodă și din exploatarea reactoarelor modulare mici, ceea ce reprezintă aproximativ 33% din cota de piață și aproximativ 66% din totalul energiei curate produse în România, transmite Hotnews.
„Anul trecut, într-o situație complicată pentru Republica Moldova, Nuclearelectrica a fost un partener de încredere care a ajutat Energocom să asigure țara cu energie electrică”, spune Victor Banzari, director interimar al Energocom.
La nivel mondial, energia nucleară acoperă 10% din necesarul total de energie electrică și se estimează că va crește la aproximativ 17% în statele membre ale IEA. În Uniunea Europeană, inclusiv în Marea Britanie, energia nucleară generează 50% din energia electrică fără emisii de gaze cu efect de seră. Conform unui raport UNECE, energia nucleară a evitat 74 Gt de emisii de CO2 în ultimii 50 de ani.
MoU este un pas important în dezvoltarea cooperării dintre Nuclearelectrica și Energocom și va contribui la asigurarea securității energetice a celor două țări.
Leave a comment