Curtea Constituțională are un nou președinte. Simina Tănăsescu, prima femeie care va conduce CCR

Simina Tănăsescu este noul președinte al Curții Constituționale a României. Ea a fost aleasă, duminică, cu majoritatea voturilor judecătorilor, pentru un mandat de trei ani, a transmis CCR. Tănăsescu a fost numită la CCR de preşedintele Klaus Iohannis în 2019. Anterior, ea a fost consliera prezidențială, funcție din care a demisionat, în urma unui scandal cu judecătorul Petre Lăzăroiu.

Curtea Constituțională a României și-a ales un nou președinte, în locul lui Marian Enache, al cărui mandat a expirat. Fosta consilieră prezidențială, numită la CCR de fostul președinte Klaus Iohannis, a fost votată astăzi, 13 iulie, după ce, noii judecători CCR, Mihai Busuioc, Csaba Asztalos și Dacian Dragoș, și-au depus jurământul la Cotroceni.

Simina Tănăsescu este primul președinte femeie de la înființarea Curții, în 1992.

”În urma votului secret, cu majoritatea voturilor judecătorilor prezenţi, doamna Elena-Simina TĂNĂSESCU a fost aleasă în funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale, pentru un mandat de trei ani”, a transmis CCR, într-un comunicat.

Informaţii iniţiale o dădeau ca favorită pe Mihaela Ciochină pentru şefia CCR.

Potrivit G4Media, la votul de duminică, ea ar fi beneficiat de susținearea președintelui Nicușor Dan, în timp ce premierul Ilie Bolojan ar fi susținut-o la șefia Curții pe Iulia Scântei, provenită din PNL la Curtea Constituțională.

Simina Tănăsescu este văzută ca fiind din aripa reformistă în interiorul CCR, notează aceeași sursă. În iunie 2021, Tănăsescu, alături de Livia Stanciu, au făcut opinie separată atunci când Curtea a decis că recomandările MCV privind desființarea Secției speciale nu sunt legi europene obligatorii pentru instanțele din România, iar judecătorii nu au dreptul să declare ilegală Secția în baza lor.

În 2025, Elena Simina Tănăsescu, alături de Livia Stanciu, Mihaela Ciochină și Laura Iuliana Scântei s-au opus adoptării deciziei controversate a CCR în imobiliare care spunea că anularea unui PUZ nu mai duce automat la anularea autorizațiilor de construire emise în baza acelui Plan Urbanistic Zonal.

Cine e Simina Tănescu, noul președinte al CCR

Elena Simina Tănăsescu, 56 de ani, a absolvit Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti în 1991. În 1997, în Franța, ea obţinut titlul de doctor cu menţiunea «foarte bine cu felicitările juriului» la Facultatea de drept şi ştiinţe politice, Universitatea „Aix-Marseille III”, potrivit CV-ului său de pe site-ul Curţii Constituţionale.

Profesor de drept constituţional şi drept european în cadrul Universităţii din Bucureşti şi fost profesor invitat la universităţi din Europa şi America Latină, Tănăsescu a participat în calitate de director, cercetător sau raportor naţional în numeroase proiecte cu finanţare naţională sau internaţională.

De asemenea, ea a desfăşurat activitate profesională sau de reprezentare a statului român în cadrul mai multor instituţii europene (Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti, Agenţia pentru Drepturi Fundamentale, Grupul de experţi independenţi al Consiliului Europei) şi a fost reprezentantul societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii în perioada 2009–2011.

Ea a fost decorată cu „Legiunea de onoare” și cu „Ordinul naţional pentru merit”, grad de Cavaler, conferite de Republica Franceză.

Andrada Ionescu
Andrada Ionescu
Andrada este un jurnalist cu experiență care acoperă subiectele de actualitate din România. Absolventă de Sociologie, Andrada Ionescu are un background care îmbină jurnalismul cu marketingul politic și îi oferă un plus în selectarea informațiilor pe care le prezintă cititorilor.

Ultimele știri

Anchetele Lumea Politică

Articole pentru tine