Dacian Cioloș: ce trebuia să facă Iohannis să intrăm în Schengen
Dacian Cioloș: ce trebuia să facă Iohannis să intrăm în Schengen

Dacian Cioloș, fostul premier al României și actual europarlamentar, a explicat ce ar fi trebuit să facă Guvernul României și președintele Klaus Iohannis pentru a asigura aderarea țării la spațiul Schengen.

Cioloș a subliniat că România trebuia să fie fermă în cadrul Consiliului European, susținând că aderarea la Schengen nu este o problemă bilaterală între România și Austria sau între Bulgaria și Olanda, ci o problemă europeană. El a sugerat că liderii români ar fi trebuit să insiste ferm pe această chestiune și să facă din aderarea la Schengen o prioritate europeană.

De asemenea, Cioloș a menționat că președintele Iohannis nu ar fi trebuit să accepte concluziile Consiliului European care nu menționează clar un mandat pentru Consiliul JAI (Justiție și Afaceri Interne) în legătură cu rezolvarea acestei probleme într-un termen bine delimitat.

Eu am spus încă din decembrie anul trecut, după Consiliul JAI în care României i-a fost refuzat un drept prin legislația europeană, că din acel moment reprezentanții noștri în Consiliul European – că Parlamentul European și Comisia Europeană și-au făcut treaba – și Consiliul Uniunii Europene, deci șefii de stat și de guvern și miniștrii de Interne trebuie să-și facă treaba. Și în Consiliul European, din acel moment, România trebuia să fie foarte clară și fermă că subiectul aderării României și Bulgariei la Schengen nu e subiect de relație bilaterală între România și Austria, între Bulgaria și Olanda, ci un subiect european, că până acea problemă nu e rezolvată, nu e altă problemă mai importantă pentru UE de rezolvat, că trebuie mers etapă cu etapă.

Credibilitatea proiectului european ține tocmai de această capacitate de cooperare între statele membre și de încredere. Când Austria a blocat intrarea unui alte țări partenere în Schengen, unde are dreptul să meargă, fără să argumenteze credibil acest lucru, a afectat credibilitatea UE, deci e problema tuturor celorlalți lideri să rezolve.

Cred că de atunci președintele Iohannis n-ar mai fi trebuit să accepte concluzii ale Consiliului European care să nu menționeze foarte clar un mandat pentru Consiliul JAI legat de rezolvarea acestei probleme într-un termen bine delimitat. Asta de atunci ar fi trebuit să se întâmple” a declarat Cioloș duminică seară, într-o emisiune B1TV.

Și șansele ca România să intre în Schengen sunt toto mai mici, explică Dacian Cioloș:

Iată că a trecut aproape un an, ne apropiem de finalul acestui an până când, dacă problema nu e rezolvată, riscăm să n-o mai rezolvăm în următori doi ani, că vom avea alegeri europene, nouă Comisie, vor veni alte probleme pe agendă și dacă liderii europeni se obișnuiesc cu ideea că România înghite lucrurile astea, spun că putem să mai așteptăm.

Deci sunt momente când trebuie fermitate, asta nu înseamnă agresivitate, violență ci fermitate și asta vor românii să vadă de la politicienii care-i reprezintă în UE” a mai spus europarlamentarul.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *