Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, avertizează că România se confruntă cu un deficit bugetar alarmant și o datorie publică în creștere, subliniind că „România trăiește mult peste posibilități”. Dăianu a criticat modul în care au fost construite bugetele în ultimii ani și a subliniat necesitatea unor măsuri urgente.

Bugetele, nereale și neadaptate situației economice

Noi de ani de zile atragem atenția că proiectele de buget și execuțiile bugetare nu sunt realiste. Anul acesta, deficitul bugetar pe cash este estimat la 8,6% din PIB, mult peste ținta inițială de 5%, care nici aceea nu era realistă”, a declarat Dăianu, în cadrul unei intervenții la emisiunea „Bună dimineața, România!” de pe B1TV, adăugând că rectificările succesive au confirmat problemele sistemice.

Legislația impune măsuri stricte

Daniel Dăianu a amintit că legislația în vigoare obligă Guvernul să adopte măsuri restrictive odată ce datoria publică depășește anumite praguri. „La un nivel al datoriei publice de peste 50% din PIB, salariile bugetarilor ar trebui înghețate, iar dacă depășim 55%, ceea ce este probabil să se întâmple în 2025, ar trebui să nu mai creștem pensiile, renunțând la indexare”, a explicat acesta.

Venituri bugetare și cheltuieli preelectorale

Dăianu a deplâns faptul că, de-a lungul anilor, veniturile și cheltuielile din sectorul public au crescut semnificativ, în special în perioade preelectorale. „Creșterile salariale și ale pensiilor, care nu echivalează neapărat cu asistența socială, au fost considerabile”, a subliniat el, insistând pe necesitatea unei gestionări mai responsabile.

„Trebuie să umblăm la regimul fiscal”

Președintele Consiliului Fiscal a indicat că modificările fiscale sunt inevitabile. „Măsurile există deja la Ministerul de Finanțe, iar simulările au fost făcute. Situația este foarte dificilă, iar spațiu de manevră nu prea avem”, a precizat Dăianu. Totuși, acesta a subliniat că măsurile nu ar trebui să fie „brutale” și că România beneficiază de un termen extins de șapte ani pentru a reduce deficitul sub pragul de 3%, evitând astfel riscul unei recesiuni profunde.

Critici la adresa programului guvernamental al noii coaliții

Referindu-se la programul prezentat de noua coaliție PSD-PNL-UDMR, Dăianu a criticat lipsa unei abordări clare privind deficitul bugetar. „Se vorbește mult despre investiții și reduceri de taxe, dar chestiunea deficitului bugetar este ignorată. Agenția Fitch deja ne-a retrogradat. Dacă se va continua cu aceeași practică, situația va deveni extrem de periculoasă”, a avertizat el.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *