Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, despre noua lege a pensiilor
Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, despre noua lege a pensiilor

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, avertizează asupra impactului financiar sever pe care îl va avea noua lege a pensiilor în România. El a menționat că estimările privind impactul financiar al noii legi ar fi undeva peste 30 de miliarde de lei în 2025 și în jur de 10 miliarde de lei în 2024, adică în jur de 1,7-1,8% din PIB, care ar deranja traiectoria de consolidare bugetară.

Dăianu a subliniat că aceste majorări de pensii, în medie cu 40%, ar complica situația economică a țării și mai mult, având deja un deficit bugetar mare și încasări reduse la bugetul de stat. Daniel Dăianu a menționat că măsurile fiscale adoptate recent nu sunt suficiente pentru a reduce deficitul într-o măsură necesară și că România nu dispune de un spațiu fiscal adecvat, având venituri foarte joase.

Acei 55 de miliarde de lei ca impact al acestei legi noi privind sistemul de pensii nu sunt 55 de miliarde. Sunt, după estimările Ministerului de Finanțe pentru anul 2025, puțin peste 30 de miliarde de lei. În 2024 ar fi în jur de 10 miliarde.

Noi, la Consiliul Fiscal, avem rezerve față de aceste estimări, rezerve importante! De aceea, nu vreau să mă aventurez.

Deci nu e vorba de 55 de miliarde, dar chiar și la 30 de miliarde impactul e considerabil – ar fi în jur de 1,7 – 1,8% din PIB, care ar da peste cap traiectoria de consolidare bugetară, care până acum era judecată excluzând impactul introducerii legii pensiilor.

Eu aș mai aminti ceva care e foarte obscur acum. Acum câteva luni, ministrul Boloș, din relatările media, dar și din alte informații, a avut un dialoig cu Comisia (Europeană) și a spus că acest impact e sever, că nu s-ar putea respecta țintele, fie ele modificate, că 4,4% pentru 2023 era o prostie și și cei de la Comisie și-au dat seama că nu se poate așa ceva.

Deci traiectoria noastră de consolidare bugetară, fără a lua în calcul impactul introducerii acestei legi, ar fi condus posibil, posibil, și cu alte măsuri fiscale bugetare necesare, la un deficit de 3% la orizontul anului 2026, deci nici măcar în 2025. Altfel spus, acest impact e sever.

Ne putem finanța în condiții rezonabile în următorii ani? Că noi avem un deficit încă mare…”, a declarat Daniel Dăianu duminică seară, într-o emisiune B1TV.

România are nevoie de o nouă lege a pensiilor, implicit pentru că sunt multe inechități în sistem ce trebuie eliminate, a mai spus Dăianu, „dar până atunci avem de făcut o consolidare bugetară. (…) Noi, la Consiliul Fiscal, am avertizat că avem o construcție defectuoasă a bugetului pe 2023 și s-a văzut acest lucru și nu am luat în calcul impactul legii pensiilor. Trebuie să ne gândim la o traiectorie care să includă acest fapt”.

Iar banii lipsesc și vor lipsi de la buget în continuare, a mai punctat președintele Consiliului Fiscal:

Măsurile adoptate numai pentru 2024, măsuri fiscale care ar putea aduce 1,4% din IB venituri la bugetul public, nu sunt suficiente pentru a intra pe o traiectorie clară de reducere a deficitului, mai ales dacă luăm în calcul și impactul acestei legi”.

Deci ni se complică viața în continuare și eu nu aduc în discuție alte posibile șocuri care pot să fragilizeze bugetul public. Noi nu avem spațiu fiscal, avem venituri foarte joase”, a mai declarat Daniel Dăianu.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *