Aderarea la zona euro a României este nerealistă la acest moment din cauza deficiențelor economice, consideră Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.

Concluzia apare în Raportul de analiză a convergenţei ”România – Zona Euro MONITOR” nr. 10/2022, coordonat de Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, relatează B1TV.

În timp ce autorităţile din Bulgaria reiterează obiectivul de aderare la zona euro în anul 2024, în alte state membre din afara zonei euro – Polonia, Cehia, Ungaria – parcursul către moneda unică europeană nu pare să constituie o prioritate în actuala conjunctură, atenţia fiind puternic focalizată pe gestionarea crizei energetice şi a impactului economico-social al războiului din Ucraina, precum şi pe eforturile de stăvilire a inflaţiei şi evitare a unei recesiuni puternice”, susțin autorii raportului.

În document este menționat faptul că, în acest moment, doar Croaţia şi Suedia îndeplinesc criteriul de stabilitate a preţurilor.

Toate statele membre îndeplinesc criteriul privind finanţele publice, cu excepţia României, care este singurul stat membru aflat în Procedură de Deficit Excesiv”, mai susțin specialiștii.

Trecerea la Zona Euro este destul de costisitoare pentru statele membre. O evaluare a asociației băncilor croate arată că adaptarea la moneda euro va necesita investiții de sute de milioane de euro.

Adoptarea euro va costa băncile locale din Croaţia aproximativ 1 miliard kuna (circa 133 milioane euro) cheltuieli necesare pentru adaptarea serviciilor IT şi a reţelelor de bancomate”, se mai arata in raport.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *