Recensământul urșilor va fi făcut în România pe baza probelor ADN
tanczos barna

Propunerea lui Tanczos Barna de a fi interzise centralele termice individuale în blocurile noi de locuințe va fi înaintată coaliției de guvernare în această lună, va fi analizată și apoi reglementarea va fi transpusă în lege fie în Parlament, fie prin ordonanță de urgență, însă interdicția nu o să apară „de azi pe mâine”, promite ministrul Mediului.

„Va fi analizată în lun ianuarie și vom propune coaliției de guvernare în luna ianuarie o reglementare nouă, adică o interdicție de centrale individuale în blocurile noi. Interdicția nu o să apară de azi pe mâine, dar probabil se va întâmpla până la mijlocul anului. Dacă va fi proiect de lege va trebui să treacă de Parlament, dacă va fi ordonanță de urgență o să apară un pic mai devreme, dar nu se va interveni pentru centralele care sunt deja autorizate”, asigură ministrul mediului Tanczos Barna.

Ministrul anunțase acest proiect la sfârșitul anului 2021, la Interviurile LIVE Digi24.ro, când spera că centralele individuale de apartament nu vor mai fi permise în blocurile noi încă din luna ianuarie sau cel târziu februarie 2022. El declara atunci că s-a discutat deja despre acest proiect în coaliție. „În ianuarie sper să avem actul normativ, am discutat în coaliție, am făcut propunerea, o să intrăm cu act normativ în Guvern. Sper să aprobăm în ianuarie, februarie cel târziu”, spunea Tanczos Barna la 17 decembrie 2021.

Cui se aplică noua reglementare?

În prezent, nu este adoptată această reglementare, iar cei care își fac o casă nouă sau un bloc pentru care au primit deja autorizație – deci cei care au depus deja documentațiile, care au obținut deja certificat de urbanism, cei care au proiectul deja aprobat – încă își pot monta centrale termice individuale pe gaz, a declarat Tanczos Barna, luni seară, la Digi24.

„În blocurile vechi nu ne-am propus să introducem restricții în momentul de față. Deci, în blocurile vechi, acolo unde s-au făcut debranșări, acolo unde situațiile sunt complicate, neclare – unii sunt pe sistemul de încălzire centralizat, alții au trecut pe sistem individual, pe gaz – să vii acum să spui că nu se poate decât într-un fel este foarte complicat”, a arătat ministrul  Tanczos Barna.

„Normal ar fi ca în acele situații, administrația locală să ofere servicii atât de bune, încât lumea să fie tentată să revină. E posibil acest lucru în alte orașe. În București, mai puțin. Nu trece zi să nu aud că în Sectorul X, Y este frig în casă, că nu se poate trăi, că nu se poate locui în felul acesta. Este o problemă uriașă în București”, a recunoscut ministrul mediului.

„Nu-mi propun ca aceste reguli să fie aplicate blocurilor vechi deloc”, a subliniat Tanczos Barna

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *