De ce a fost oprită Centrala de la Cernavodă. Unitatea 2 a fost dezactivată, dar motivul invocat nu ar fi cel real
De ce a fost oprită Centrala de la Cernavodă. Unitatea 2 a fost dezactivată, dar motivul invocat nu ar fi cel real

Unitatea 2 a Centralei Nucleare de la Cernavodă a fost oprită în mod controlat marți seara, 30 aprilie 2024, pentru a efectua lucrări de reparații la partea clasică a unității, fără impact asupra părții nucleare.

Deși Nuclearelectrica a anunțat oficial că motivul opririi este realizarea unor lucrări de reparație, potrivit Economica.net, oprirea unității are de fapt legătură cu evitarea vânzării energiei la preț zero sau negativ, în contextul unui consum scăzut de energie în această perioadă.

În ultimele săptămâni, în fiecare weekend, cu excepția unuia mai friguros, s-au înregistrat prețuri orare zero și negative pe piața pentru ziua următoare, pe fondul injecției mari de energie fotovoltaică în rețea și a consumului redus.

Prin oprirea controlată a Unității 2, Nuclearelectrica evită situația în care ar fi nevoită să vândă o parte din energie la preț zero sau chiar negativ, ceea ce ar avea un impact negativ asupra profitabilității companiei.

Deci, deși motivul oficial invocat pentru oprirea unității este efectuarea unor lucrări de reparație, surse din piață indică faptul că decizia are la bază și considerente economice, în vederea evitării vânzării energiei la prețuri nerentabile.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *