Discursul anual al lui Putin nu ar mai avea loc în decembrie, pentru că președintele Rusiei nu mai vrea să se adreseze poporului. Evenimentul a fost de neratat în ultimii zece ani, dar anul acesta nu au fost demarate pregătiri pentru acesta, și nici nu a fost anunțat oficial până acum.Potrivit unor jurnaliști ruși care au urmărit asemenea evenimente ani la rând, Vladimir Putin nu ar vrea să rămână fără răspuns la întrebările care i s-ar pune în conferința de presă. Dacă nu va vorbi despre evenimentele negative pe tema războiului, Vladimir Putin își va pierde reputația, sunt de părere jurnaliștii.
Este posibil ca marea conferință de presă anuală a președintelui Vladimir Putin să fie anulată. Potrivit surselor RBC, nu există o decizie finală cu privire la organizarea conferinței, prin intermediul căreia liderul de la Kremlin comunica cu poporul rus.
Ultima dată, un eveniment de o asemenea amploare a avut loc pe 30 iunie 2021. După începerea războiului, Peskov a anunțat de mai multe ori amânarea discursurilor președintelui rus, transmite B1TV.
Nu se știe când va avea loc discursul anual al președintelui la Adunarea Federală, care trebuie să aibă loc, pentru că această îndatorire este atribuită Președintelui prin Constituție. Ultima dată când Putin s-a adresat parlamentarilor a fost pe 21 aprilie 2021.
Important Stories a discutat cu jurnaliştii politici care au participat la conferinţele de presă susținute de Vladimir Putin și a aflat de ce președintele nu vrea să vorbească cu poporul rus şi evită interacțiunea cu ziariștii.
Potrivit jurnalistului politic de la The Moscow Times, Piotr Kozlov, care a asistat de cinci ori la conferințele de presă ale lui Putin, astfel de evenimente sunt organizate pentru a „mulțumi electoratul președintelui”.
„O conferință de presă înainte de Anul Nou este un moment bun, pe de o parte, pentru a felicita, a spune cuvinte frumoase oamenilor și, pe de altă parte, pentru a aminti ce an de succes și productiv au avut Putin și Rusia. Practic, pot fi teme pozitive, care nu au întotdeauna ceva în comun cu realitatea, astfel că jurnaliștii găsesc deseori neconcordanțe în răspunsurile lui.”
Farida Rustamova, jurnalist politic și autoare a proiectului Faridaily, spune că interacțiunea cu jurnaliştii a fost întotdeauna o „necesitate primară” pentru Putin și oamenii săi de PR:
„Din când în când a fost nevoie de comunicare pentru a menține aspectul instituțiilor democratice. Dar acest eveniment este mult mai amplu: trebuie să aduni o mulțime de oameni – aceasta este o performanță care necesită resurse. Cu cât sunt mai mulți oameni, cu atât mai multe riscuri. Din punctul de vedere al jurnalismului normal, acest eveniment nu mai are sens”.
„Dacă cele mai importante probleme nu sunt atinse la conferința de presă, va părea o nebunie, un fel de eveniment inadecvat. A trecut destul timp de la retragerea trupelor ruse din Herson, dar Putin nici măcar nu a atins acest subiect. Acum vin o mulțime de știri negative, dacă păstrați tăcerea despre ele la conferință, masa critică a problemelor neexprimate va exploda, iar o astfel de conferință de presă va avea un impact negativ asupra reputației președintelui rus” este de părere Petr Kozlov.