Dacă rata șomajului este la un nivel moderat în România, este îngrijorător șomajul în rândul tinerilor. Absolvenții de la noi au o părere foarte bună despre ei iar la ieșirea de pe băncile școlilor vor să se angajeze doar pe salarii mari. De aceea mulți patroni nu găsesc forță de muncă, cel puțin nu de entry-level.
România cheltuiește milioane de euro din fonduri europene pentru a-i ajuta pe tineri să-și găsească un loc de muncă. Aproape un sfert dintre cei cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani nu urmează o formă de învățământ, dar nu au nici loc de muncă, transmit Știrile B1TV.
Deși rata șomajului este de circa 5% la nivelul populației generale, în rândul tinerilor depășește 22%. Ca să îi integreze pe piața muncii, mai multe organizații investesc în consiliere, cursuri de formare, oferă chiar și finanțare pentru viitori antreprenori.
Tinerii își doresc un loc de muncă unde să primească un salariu de circa 3000-4000 de lei.
Alexandru, în vârstă de 22 de ani, își dorește să fie șofer pe camion, iar înainte a lucrat o perioadă de timp pe șantier.
„Momentan mă ajută ai mei și înainte să mă apuc de școala de șoferi am lucrat o perioadă pe șantier. Am căutat pe internet, dar este foarte greu. Vor foarte multe de la tineri. Să muncesc pe 2.000 de lei… aș face și asta, dar vor de dimineața până seara și în condiții…”, a spus el.
Tinerii nu-și găsesc un loc de muncă sau renunță repede la el
Acești tineri reprezintă trei sferturi din numărul total al șomerilor din România. Unii spun că nu reușesc să se angajeze, iar alții renunță la job după câteva săptămâni de probă.
„O mare parte din vină o are sistemul de educație, care nu pregătește tinerii pentru ce se întâmplă în piața muncii. Au o impresie foarte bună despre ei, consideră că munca pe care ei o depun valorează mult”, consideră Leonard Barcsa, consultant recrutare.
Cu toate acestea, sunt și tineri care s-au adaptat cerințelor pieței. Ciprian, în vârstă de 24 de ani, este bucătar cu diplomă.
„Am lucrat ca ospătar câteva luni de zile și după mi-am dorit în bucătărie. Mi-a fost cam greu să vin aici, să mă mut, dar am reușit până la urmă”, a spus el.
„Văd mult mai accesibil domeniul HoReCa, pentru că se angajează mult mai repede, noi nu cerem experință”, a transmis Cătălin Bogdan Pamfil, manager restaurant.
Leave a comment