paul de romania
paul de romania

Curtea de Apel Brașov a decis să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în cazul deciziei instanței din Malta de a bloca extrădarea prinţului Paul al României. Demersul vine după ce tribunalul maltez a considerat că există „un ‘risc real’ ca drepturile fundamentale ale lui Paul Lambrino să fie încălcate”, motivând astfel respingerea cererii de predare a fugarului în România.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a explicat că „Curtea de Apel Brașov va face o adresă oficială către parchetul din Malta, prin care le va solicita să exercite la timp calea de atac, să nu existe erori de procedură, ca în cazul parchetului din Franța”.

Mai mult, instanța brașoveană „a sesizat CJUE pentru a se pronunța cu privire la câteva întrebări preliminare”, potrivit declarațiilor oficiale, arată B1TV.

„Statul român se folosește de toate pârghiile legale pentru a aduce toți fugarii în țară”, a subliniat Gorghiu, precizând că „colegii de la Curtea de Apel Brașov au sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru a se pronunța cu privire la câteva întrebări preliminare. Practic, să spună dacă în cazul predării lui Paul este respectată legislația UE în materia mandatului european de arestare”.

Ministrul a invocat jurisprudența CJUE, potrivit căreia „doar în circumstanțe excepționale, instanțele pot refuza punerea în aplicare a unui mandat european de arestare”.

„Ca exemplu, CEDO a condamnat Belgia după ce a refuzat să execute un mandat european de arestare (Castano c.Belgiei)”, a exemplificat Alina Gorghiu.

Prin sesizarea CJUE, autoritățile române urmăresc să obțină clarificări cu privire la respectarea legislației europene în cazul extrădării prinţului Paul, dat fiind că instanța din Malta a invocat riscuri privind drepturile fundamentale ale acestuia pentru a bloca predarea sa către România.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *