Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, va fi liberată condiţionat din Penitenciarul Târgşor, a decis, joi, definitiv, Tribunalul Prahova.
Instanța a respins ca nefondată contestația formulată de DNA Ploiești față de decizia Judecătoriei Ploiești privind liberarea condiționată a acesteia.
Decizia Tribunalului Prahova este definitivă.
La sfârșitul lunii mai, Tribunalul Prahova a admis contestația la executare formulată de Udrea și a dispus deducerea din pedeapsa de șase ani închisoare pe care aceasta a primit-o în dosarul „Gala Bute” a unei perioade cumulate de circa opt luni.
Procurorii DNA au contestat decizia judecătoriei de punere în libertate, pe motiv că fostul ministru nu și-a recunoscut sincer vina și a încercat să părăsească țara, pentru a scăpa de pușcărie.
Îmbrăcată în alb, machiată și aranjată, Elena Udrea a fost dusă în sala de judecată a Tribunalului Prahova, pentru a-și susține cauza.
Doi avocați au pledat pentru ea, explicând că deținuta a executat fracția minimă din pedeapsă și a avut un comportament exemplar în penitenciar.
Veronel Rădulescu, avocat: „Orice moment în plus peste acea fracție nu ajută cu nimic la reeducare. Din raportul comisiei rezultă că a avut un comportament ireproșabil. A fost chiar suport al educatorilor din penitenciar.”
În plus, averea sechestrată a fostului ministru acoperă valoarea prejudiciului creat, așadar statul poate recupera paguba creată prin organizarea Galei Bute.
Octavian Țopa, avocat: „Doamna Udrea plătește Gala Bute, efectiv, la propriu și integral, deși Gala Bute este un obiectiv al Guvernului.Toate proprietățile ei sunt sechestrate, sunt peste valoarea prejudiciului.”
Elena Udrea spune că nu ar mai organiza o nouă Gală Bute, însă nu și-a recunoscut în niciun moment vinovăția.
Avocații ei subliniază că nici alți politicieni condamnați, precum Adrian Năstase și Liviu Dragnea, nu și-au recunoscut vina și totuși au fost eliberați condiționat.
Procuroarea DNA care s-a aflat în sală a susținut că Elena Udrea nu și-a exprimat regretul sincer pentru faptele comise și că nu poate fi reintegrată social câtă vreme nu conștientizează gravitatea întâmplărilor.
A mai motivat că nici nu a manifestat progres real în procesul de educare.
În schimb, Elena Udrea a vorbit despre fetița sa, Eva, și despre condițiile din penitenciar.
A arătat că nu i s-a acordat nicio permisie pentru a-și vedea copilul și că, deși a cerut să muncească pentru a-și micșora pedeapsa, abia după doi ani de închisoare i s-a oferit această șansă.
Sarcina ei a fost să învețe alte deținute să scrie și să citească.
În final, fosta politiciană a precizat că nu-și mai dorește o funcție publică, așa că riscul de a recidiva este minim.
În acest dosar, Elena Udrea a fost acuzată că a coordonat un sistem prin care persoane apropiate ei au primit, cu știința sa, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanțate de Ministerul Turismului, pe care îl conducea.
Anchetatorii spuneau că sumele obținute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri și servicii), fie al Organizației București a PDL sau al fostului șef al Federației Române de Box, Rudel Obreja.