alexandru rafila
alexandru rafila

Declarație surprinzătoare a ministrului sănătății, Alexandru Rafila, care a recunoscut marți că vaccinarea nu mai este atât de eficientă împotriva COVID. Rafila a spus, clar, că s-a ajuns în situația în care portul măștii să fie mai eficient, ca și măsură a stopării răspândirii virusului, decât vaccinarea persoanei în cauză.

Ministrul Sănătății a explicat marți că este important ca românii să poarte în continuare masca sanitară în locurile publice, având în vedere că există o transmitere comunitară intensă a variantei Omicron:

„Utilizarea măştii are un scop de protecţie într-o perioadă când există transmisibilitate intensă a virusului. Eu personal, ca medic şi ca om, recomand utilizarea măştii, cel puţin atunci când discutăm de aglomeraţie, în mijloacele de transport, sau acolo unde un număr mare de persoane stau într-un spaţiu limitat, chiar dacă este în exterior, pentru că noi avem transmitere comunitară”

Dar, Rafila a făcut o declarație surprinzătoare, alimentând astfel multe dintre ipotezele antivacciniștilor. Ministrul a spus că masca este mai eficientă în acest moment decât vaccinarea în limitarea transmiterii infecţiei:

Nu cred că ar trebui să constituie un impediment pentru cineva să utilizeze masca. Nu o folosim neapărat că avem o depoziţie legală, ci mai degrabă pentru că avem responsabilitate pentru sănătatea proprie şi pentru cei cu care intrăm în contact. Mi se pare de bun simţ”, a afirmat Alexandru Rafila, la Antena 3.

Ministrul Sănătăţii a declarat că personal va purta masca de protecţie, dacă se află într-un spaţiu deschis aglomerat, chiar dacă nu va mai fi obligatorie, prin lege.

„Eu personal vă spun cum o să fac eu. Fiecare o să facă cum crede, după ce acest act normativ va fi abrogat. Eu atunci când sunt la risc să mă îmbolnăvesc, o să port mască, acolo unde e aglomeraţie în spaţiu deschis. Nu are importanţă dacă e sau nu un act normativ în vigoare. Fac lucrul acesta pentru că aşa consider eu că este corect”, a spus Rafila.

CCR: OUG 192 din 2020, neconstituțională în ansamblul său

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 192 din 2020 a fost declarată neconstituțională, marți, de către CCR. Actul normativ prevedea printre altele că purtarea măștii de protecție este obligatorie în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

În ședința din data de 15 februarie 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Ordonanță de urgență a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă”, se arată într-un comunicat transmis marți de CCR.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *