Înalt Prea Sfințitul (IPS) Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a făcut recent o serie de declarații controversate într-o emisiune radio, oferind sfaturi unei femei care a raportat că este victima abuzului psihologic din partea soțului său.

În răspunsul său, IPS Teodosie a afirmat: „Dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu”.

Aceste sfaturi au stârnit îngrijorări în rândul specialiștilor în domeniul violenței domestice. Un psiholog specializat în terapie de cuplu a comentat: „Este extrem de periculos să se sugereze victimelor abuzului să rămână în relații toxice. Abuzul psihologic poate avea consecințe grave asupra sănătății mentale și nu ar trebui niciodată tolerat sau normalizat”.

Potrivit B1TV, IPS Teodosie a făcut și alte afirmații controversate, recomandând femeilor care nu doresc să aibă relații intime cu soții lor să cedeze oricum, spunând că „căsnicia este o cruce” și că ar trebui „să faceţi şi voia soţului ca să nu destrămaţi căsnicia”.

Aceste declarații au fost criticate de grupuri pentru drepturile femeilor și specialiști în sănătate mintală, care subliniază importanța consimțământului în relațiile intime și pericolele potențiale ale presiunii sau coerciției în cadrul căsniciei.

Un reprezentant al unei organizații pentru drepturile femeilor a declarat: „Este crucial să educăm societatea că abuzul, fie el fizic sau psihologic, nu este acceptabil în nicio relație. Victimele ar trebui încurajate să caute ajutor profesionist și sprijin, nu să fie sfătuite să tolereze comportamente abuzive”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *