Decretul de prelungire al stării de urgență ar putea să nu fie votat de câteva partide, ceea ce pune sub semnul întrebării adoptarea acestuia în Parlament. Starea de urgență a fost prelungită prin decret prezidențial, anunțat marți de președintele României, Klaus Iohannis..
Decretul prezidențial trebui însă validat prin vot, în Parlament, iar deja PSD, Pro România și Alde au anunțat că nu-l vor vota. PSD-știi discută despre prelungirea stării de urgență miercuri, în cadrul unei întâlniri convocate de președintele Marcel Ciolacu.
Votul pe decretul de prelungire a stării de urgență a fost stabilit pentru joi, la ora 12.
Social-democrații iau în calcul să voteze decretul, însă cu anumite amendamente care ar urma să fie anunțate curând, arată PsNews. Constituția nu prevede însă modificarea unui decret prezidențial în cazul stării de urgență, acesta fiind adoptat sau nu de către senatori și deputați.
Marcel Ciolacu, a cerut recent președintelui Iohannis și Guvernului să vină cu o serie de măsuri economice de sprijin prin decretul prin care se va prelungi starea de urgență.
„Ei și-au îndeplinit obligațiile cetățenești: au stat în case și au respectat regulile impuse de autorități. Dar ce a facut statul pentru ei în prima lună a stării de urgență?! Avem peste 1,2 milioane de români care și-au pierdut locul de muncă sau sunt în șomaj tehnic, zeci de mii de firme închise și miliarde de euro pierdute.
În aceste condiții, prelungirea stării de urgență fără o minimă garanție că vor fi luate măsurile corecte și necesare pentru prevenirea unui dezastru economic ar fi o inconștiență totală.
Îi solicit președintelui Iohannis și Guvernului PNL ca prelungirea stării de urgență să fie însoțită obligatoriu de următoarele lucruri:
Tranpsrentizarea informării, deciziilor și achizițiilor efectuate de Guvern pe perioada stării de urgență;
Plan de acțiune pe termen scurt și mediu în domeniul sanitar pentru testarea populației, o condiție obligatorie pentru reîntoarcerea rapidă la muncă și reluarea activităților economice ;
Măsurile economice și sociale, pentru cetățeni și mediul de afaceri, pentru protejarea puterii de cumpărare a românilor, păstrarea locurilor de muncă și limitarea efectelor crizei economice (cele luate până cum sunt inaplicabile și insuficiente, după cum se poate observa!);
Proiectele majore de investiții pe care Guvernul le va demara pe perioada stării de urgență pentru a reporni economia;
Măsurile care vor fi luate pe perioada stării de urgență în agricultură pentru limitarea efectelor secetei și asigurarea necesarului de hrană pentru populație” a transmis Marcel Ciolacu.