Un deputat ucrainean, fost spion rus și adept al conservatorismului, susține drepturile LGBT în Ucraina pentru a inspira soldații să lupte pentru țara lor.

Andrii Kozhemiakin, un deputat ucrainean cu trecut de spion și orientare ultra-conservatoare, surprinde opinia publică prin promovarea drepturilor LGBT în Ucraina. El își afirmă deschis afilierea religioasă și atașamentul față de familia tradițională, dar s-a transformat într-un susținător al comunității LGBT, transmite B1TV, citând The Guardian.

Contrapunctul conservatorilor ruși

Parlamentul ucrainean a primit în acest an un proiect de lege privind parteneriatul civil pentru cuplurile de același sex, care ar oferi pentru prima dată un statut legal acestor uniuni. Comisia condusă de Kozhemiakin a fost prima care a dezbătut această inițiativă legislativă, iar inițiatorii se așteptau la un eșec. Cu toate acestea, Kozhemiakin și-a exprimat sprijinul total pentru lege, făcând referire la o declarație homofobă a lui Vladimir Putin, conform căreia nu există homosexuali în Rusia.

Voi susține orice lucru pe care inamicul nostru îl urăște”, a afirmat Kozhemiakin. „Dacă această susținere nu poate fi găsită în Rusia, atunci ar trebui să existe și să fie susținută aici, pentru a arăta rușilor că suntem diferiți. Această lege este un zâmbet către Europa și un semn de sfidare către Rusia. Așadar, o susțin.”

Surpriză și pentru susținătorii drepturilor LGBT

Inna Sovsun, deputata care a redactat proiectul de lege și încearcă să-l promoveze în parlament, a descris discursul lui Kozhemiakin drept „cel mai neașteptat moment din cariera mea politică”. Chiar dacă ar prefera susținători care să abordeze tema egalității căsătoriei din perspectiva morală, Sovsun se confruntă cu o luptă dificilă pentru a obține adoptarea legii și a constatat că există susținători ai acesteia din motive diferite.

Sovsun a început lucrul la acest proiect de lege imediat după ce trupele ruse au invadat teritoriul ucrainean. Războiul a adus o urgență suplimentară luptei pentru drepturile LGBT, întrucât ucrainenii își dădeau viața pentru apărarea țării lor.

Prin această lege, Sovsun dorește să arate soldaților LGBT care luptă pentru Ucraina că țara pentru care își sacrifică viața îi respectă pentru identitatea lor și valorile pe care le reprezintă.

Ucraina a înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește drepturile LGBT, dar homofobia este încă răspândită. Soldații homosexuali sunt adesea ținta hărțuirilor chiar și în timpul serviciului militar, iar constituția definește căsătoria ca fiind între un bărbat și o femeie.

Zelenski: Constituția nu poate fi modificată în timp de război

Constituția Ucrainei nu poate fi modificată în timpul conflictului armat, o argumentație folosită de guvernul lui Volodimir Zelenski pentru a respinge solicitările de drepturi egale pentru soldații care luptă și mor în numele țării lor.

Mai avem nevoie de această lege în timp de război pentru a-i face pe soldații noștri de pe front să aibă mai multă încredere”, a declarat Maksim Potapovich, membru al grupului de campanie LGBT Military, care promovează fotografii și povești ale luptătorilor homosexuali.

Acest act legislativ le-ar asigura sprijin financiar și recunoaștere oficială partenerilor soldaților căzuți, precum și dreptul de a lua decizii medicale în cazul în care cei dragi sunt răniți. Aceste preocupări nu sunt abstracte.”

Mulți ucraineni homosexuali se tem să-și dezvăluie identitatea în fața familiilor lor și sunt respinși de acestea. Dacă aceștia își pierd viața și nu au partenerii lor alături din punct de vedere legal, rudele lor pot fi excluse de la înmormântare sau poate să nu fie nici măcar informate despre deces.

În noiembrie 2022, o postare pe Facebook a devenit virală, în care Leda Kosmachevska explica faptul că s-a căsătorit cu cel mai bun prieten al ei pentru a se asigura că dorințele acestuia vor fi respectate. „Voi deveni soția unui soldat”, a scris ea sub titlul „Timpuri grele, nunți dificile”.

„Ei sunt împreună de 15 ani și, în ceea ce privește statul ucrainean, ei sunt doar niște străini.”

Așadar, deputatul ucrainean Andrii Kozhemiakin, fost spion rus și ultra-conservator, a făcut o schimbare neașteptată în atitudinea sa și a devenit un susținător al drepturilor LGBT în Ucraina. Motivul principal al acestei schimbări este de a arăta soldaților că merită să lupte pentru țara lor, indiferent de orientarea lor sexuală. Această inițiativă legislativă urmărește să ofere un statut legal parteneriatelor între persoane de același sex în Ucraina și să le ofere soldaților LGBT un sentiment de recunoaștere și sprijin în timpul serviciului militar și în viața civilă.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *