Deputata USR, Diana Buzoianu, a subliniat că instituțiile cu atribuții de control în România au fost adesea folosite într-un mod care să pună presiune asupra celor care erau obligați să tăinuiască adevărul sau pentru a acoperi afacerile întunecate ale unora. Acest comentariu vine în urma recentelor evenimente tragice legate de exploziile din Crevedia.
În contextul în care primarul din Crevedia, Petre Florin, a evitat discuțiile cu localnicii în urma exploziilor, Diana Buzoianu a atras atenția asupra acțiunilor acestuia în timpul tragediei. Ea a întrebat retoric dacă acest primar, care a ignorat o bombă cu ceas în comunitatea sa și a permis ca aceasta să explodeze, punând în pericol viețile oamenilor, ar putea să aibă acum o problemă în a comunica cu acești oameni. Diana Buzoianu a făcut declarații pe această temă într-o emisiune B1TV.
Ea a continuat, afirmând că problemele lui Petre Florin sunt de o asemenea gravitate încât faptul că refuză să vorbească cu localnicii este cea mai mică dintre ele. Diana Buzoianu a subliniat că acesta trebuie să își asume responsabilitatea pentru consecințele grave ale acțiunilor sale.
„Ultima lui problemă este lașitatea de a vorbi în fața oamenilor. Problemele lui sunt de ordin mult mai mari, de asumare de răspundere pe un șir mult mai lung,și care au adus de fapt la niște consecințe absolut îngrozitoare”, a spus Diana Buzoianu.
De asemenea, deputata USR a adus în discuție comportamentul Poliției în ceea ce privește acest caz, evidențiind situațiile în care victimele au fost supuse unor sancțiuni draconice în timp ce cei care au fost implicați în trafic de droguri au rămas în libertate. Ea a subliniat că există o realitate în care victimele sunt pedepsite, în timp ce cei care aduc pericol comunității rămân nepedepsiți.
Diana Buzoianu a dezvăluit că a discutat cu mulți consilieri locali care au depus plângeri la autoritățile competente pentru a sesiza ilegalități, dar au fost sancționați cu amenzi sub pretextul că au făcut plângeri false. Ea a argumentat că aceasta este realitatea și că instituțiile de control nu au fost niciodată dezvoltate pentru a asigura proceduri corecte sau pentru a transforma persoanele implicate în profesioniști adevărați.
„Legat de Poliție și de cum s-a comportat în cazul acesta. Păi, mă scuzați, deci victimele ajung cu bocancii pe piept, că despre asta discutăm, și oamenii care sunt prinși cu droguri la ei sunt lăsați liberi. Oamenii care pun în pericol o comunitate întreagă, astăzi, se plimbă liniștiți în mașină, dar bine că victimele sau copiii victimelor sunt cei care primesc amendă.
(…)
„Am vorbit cu foarte mulți consilieri locali care, de exemplu, se duc și depun plângeri la Poliția Locală, la autoritățile de competență de control din țară, și se trezesc ei cu amenzi că de ce au anunțat fals anumite ilegalități care se întâmplă. Asta este realitatea – și realitatea este că nu s-a investit absolut deloc (…) nici în proceduri, nici în a face din oamenii aceștia niște profesioniști reali, dar întrebarea este de ce nu s-a investit. Și răspunsul este pentru că aceste instituții au fost folosite mai degrabă întotdeauna să se pună presiune pe oamenii care trebuiau să tacă sau pentru a ascunde oamenii care trebuiau să își facă afacerile”, reclamă Diana Buzoianu.