O nouă pensie specială - asta au votat aleșii, în ciuda PNRR
O nouă pensie specială - asta au votat aleșii, în ciuda PNRR

O nouă pensie specială – asta au votat aleșii, în condițiile în care s-au angajat să respecte PNRR-ul care prevede tocmai desființarea pensiilor speciale. Acum, vor încerca să convingă reprezentanții UE că reforma e făcută, spune fostul ministru de finanțe, Gheorghe Ialomițianu.

Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care prevede, printre altele, că magistraţii-asistenţi ai Curții Constituționale vor putea beneficia de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile avute în ultima lună de activitate. Proiectul de lege urmează să ajungă la vot și în Senat.

Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP și fost ministru de Finanțe, a remarcat faptul că guvernanții una spun și alta fac și susține că nici Comisia Europeană nu se va lăsa păcălită de discursul celor de la Putere. Prin urmare, Ialomițianu afirmă că România nu va primi banii din PNRR aferenți îndeplinirii acestei reforme, a explicat fostul ministru la B1TV.

Banca Mondială tocmai a emis un raport în care a atras atenția că proiectul de lege votat săptămânile trecute în Senat privind reforma pensiilor speciale nu taie decât într-o proporție neglijabilă din cheltuielile cu aceste privilegii.

Gheorghe Ialomițianu: Coaliția nu va reuși să păcălească Bruxelles-ul cu așa-zisa reformă a pensiilor speciale

Dublu limbaj. Dacă jalonul din PNRR spune să nu mai creăm alte categorii de speciali și să nu legăm creșterea pensiilor de creșterea salariilor, ei fac invers. Vă dați seama ce înțeleg cei de la Comisia Europeană? Cred că-și fac cruce, o să spună că-și bat joc de ei și cei din coaliție au impresia că-i pot păcăli, ”că bunicii noștri, că CCR…”.

Nu vor reuși să ia banii (din PNRR), dar ei tot merg pe ideea că pot să-i păcălească. Nu se va întâmpla acest lucru. Eu sunt convins cei de la Comisie mai au niște evenimente în analiză: ce a făcut Guvernul Ponta după ce nu a mai avut acordul cu FMI și Comisia Europeană – n-a mai respectat nimic, tot ce s-a făcut reformă în 2009 – 2012 a fost aruncat la gunoi.

Și nu mai au încredrere, pentru că ne-au demonstrat cei de la Comisie că în 2020 noi am avut probleme cu sustenabilitatea sistemului de pensii și salarii, am ajuns la un deficit de 10%. Culmea, dl Ciolacu a dat vina pe Guvernul din 2020. Am avut o cădere economică de aproape 10%.

Nu ne spune dl Ciolacu de modul cum guvernele PSD au implementat politica fiscală reducând impozitele și crescând cheltuielile nesustenabil în perioadele de creștere economică, lucru foarte grav în politica fiscală. E ca și cum ai da foc la casă. Acum spune că moștenește din perioada guvernelor PNL – USR, nu din cauza a cum au gestionat politica fiscală”, a declarat fostul ministru Gheorghe Ialomițianu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *