marți, iulie 1, 2025
23.4 C
București

Deșertificare în România: șapte milioane de hectare și 40% din suprafața agricolă, în pericol

Deșertificarea din România afectează peste 11 milioane de hectare. Fenomenul se resimte în special în sudul Câmpiei Române, Dobrogea și sudul Moldovei, iar situația este accentuată de defrișările necontrolate din Vestul țării și de seceta pedologică, spun specialiștii.

Potrivit profesorului universitar Ioan Jelev, vicepreședinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice, și cercetător, deșertificarea în România a câștigat amploare în ultimii 10 ani, având în vedere condițiile climatice excesiv continentale. Temperaturile medii anuale au crescut cu 0,2 – 0,6℃, iar precipitațiile au scăzut cu 10 – 15 milimetri, contribuind la intensificarea și extinderea fenomenelor de deșertificare și degradare a terenurilor, în special în zonele sudice și estice ale țării.

România este situată într-o zonă de climă excesiv continentală, cu secete pedologice prelungite, iar creșterea în ultimii 10 ani a temperaturilor medii anuale cu 0,2 – 0,6℃ şi scăderea precipitațiilor cu 10 – 15 milimetri, față de mediile multianuale relevă tendința clară a intensificării şi extinderii fenomenelor de deșertificare şi degradare a terenurilor în special în zonele de sud şi est a țării”, explică profesorul Ioan Jelev, transmite B1TV.

Cauza principală a acestor fenomene o reprezintă modificările climatice la nivel mondial, manifestate prin instabilitate atmosferică, fenomene extreme frecvente și schimbări bruște în condițiile meteorologice, cum ar fi creșterea temperaturilor, variații ale cantității de precipitații, intensificarea vitezei vântului și inundații atipice.

Constantinescu Gabriel
Constantinescu Gabriel
Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții. Absolvent al Facultății de Administrație Publică el acoperă cu succes materialele care tratează activitatea primăriilor, a consiliilor județene și instituțiilor subordonate acestora. Este căsătorit și are doi copii care speră să trăiască într-o lume mai bună.

Ultimele știri

Parlamentarii au votat: fără bani de chirie pentru aleșii cu locuință în apropierea Capitalei

Legea prin care parlamentarii care dețin imobile în București...

Nazare dezvăluie ce a găsit la Ministerul Finanțelor: „Ani la rând ni s-a spus că România crește. Ni s-au livrat iluzii”

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, susține, într-un mesaj publicat pe...

România înregistrează prima scădere a PIB/capita după patru ani de creștere. Țara care vine puternic din urmă

România a înregistrat anul trecut prima scădere a Produsului...

Anchetele Lumea Politică

Articole pentru tine