Deținuții nepericuloși ar putea să iasă din închisori în spații exterioare
Deținuții nepericuloși ar putea să iasă din închisori în spații exterioare

Deținuții nepericuloși ar putea să iasă din închisori pentru a-și ispăși pedepsele în spații exterioare. Ar avea program de opt ore de muncă și apoi relaxare, aproape la fel ca în libertate. Este un proiect pilot al Administrației Naționale a Penitenciarelor, care a început deja să fie implementat la Timișoara.

Deținuții cu pedepse ușoare vor sta în spații de cazare noi, un fel de închisori cu regim deschis, de unde vor pleca în fiecare zi la muncă, iar asta ar putea fi un prim pas pentru reabilitare. Asta prevede un proiect pilot al Administrației Naționale a Penitenciarelor, care le permite firmelor care lucrează cu deținuți să le ofere acestora casa, masă și salariu. Pentru mulți, ar fi un prim pas spre reabilitare.

O clădire cu parter și etaj din apropierea Timișoarei a fost ridicată, recent, de una dintre firmele care folosește deținuți la muncă. Imobilul are 84 de locuri în total, iar de câteva zile aici s-au mutat 51 de persoane. Fiecare cameră are baie proprie și televizor, arată B1TV.

Clădirea este păzită de polițiști din penitenciar, care îi și supraveghează pe deținuți. În aceste locuri pot ajunge cei care erau deja întemnițați în regim semideschis, nu au săvârșit fapte grave și se află spre finalul pedepsei.

Deținuții muncesc opt ore pe zi, iar pentru asta primesc un salariu, minimul pe economie. 60% din acești bani sunt reținuți pentru administrarea penitenciarului, restul de 40% îi folosesc pentru traiul de zi cu zi, de aici.

Punctele de lucru cu cazare permanentă, cum sunt numite, sunt incluse într-un proiect pilot, demarat în martie, anul trecut, de Administrația Națională a Penitenciarelor.

Primul punct a fost deschis în toamnă, la Ploiești, și sunt în construcție alte două, la Bistrița și Constanța.

Un astfel de loc se poate realiza în urma unui contract între un penitenciar și un operator economic, care este dispus să pună la dispoziția penitenciarului un loc pentru deținuții care urmează să presteze activități” a explicat Liviu Ștefăniță Marica, comisar de poliție penitenciară din Timișoara.

Potrivit autorităților, la acest moment există 5.000 de persoane care execută pedepse mai ușoare și vor să lucreze.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *