Deturnarea avionului de către autoritățile din Belarus reprezintă „un act de terorism de stat” consideră liderul PMP Cristian Diaconescu, care atrage atenția că dacă autoritățile europene și internaționale nu vor reacționa ferm, un incident asemănător se va produce în altă parte a lumii.
Probabil cândva, undeva în lume, o altă autocrație va considera necesar să deturneze un avion civil care îi tranzitează teritoriul, a explicat fostul ministru Cristian Diaconescu la B1TV necesitatea impunerii unor sancțiuni drastice către puterea din Belarus.
Deturnarea avionului. „În opinia mea, este un act de terorism de stat. Discutăm despre o cursă civilă aeriană între două capitale ale unor state NATO și ale Uniunii Europene, care a fost deturnată din zbor prin forță, pentru că interceptarea din Belarus a însemnat, din câte am înțeles, un avion MiG de luptă. Din acest punct de vedere, în mod categoric, cei care s-au aflat la bord, ca de altfel și avionul, practic au fost scoși din logica de funcționare, conform codului aeriană și normelor care în dreptul internațional guvernează astfel de activități. Ceea ce mi se pare în egală măsură extrem de periculos este crearea unui precedent”.
„Dacă în acest moment comunitatea internațională, în special statele NATO și UE, nu reacționează corespunzător, probabil mâine sau într-un interval scurt de timp o altă autocrație, undeva în lume, va considera necesar să deturneze un avion civil care îi tranzitează teritoriul, pentru scopuri nu foarte clar definite, dar în orice caz care n-au absolut niciun fel de legătură cu ceea ce înseamnă responsabilitatea aeriană și contractul pe care cetățeanul care se urcă într-un avion de linie îl încheie pentru a ajunge la destinație”, a punctat Cristian Diaconescu.
Întrebat ce consecințe ar putea avea un eventual conflict diplomatic între UE și Belarus, președintele PMP a declarat: „Nu cred că în acest moment președintele Lukașenko mai este interesat de modul în care Uniunea Europeană reacționează la acțiunile sale, dar pe de altă parte sunt absolut convins că Uniunea Europeană trebuie să dovedească solidaritate și coeziune într-un astfel de moment – repet, pentru a nu mai fi confruntată la un moment dat cu o situație similară. Din acest punct de vedere, cred că decizia Uniunii Europene trebuie să fie una categorică, extrem de dură, pentru că nu ne putem juca cu astfel de subiecte într-o lume în care interdependențele sunt atât de importante”.
MAE a precizat că la bordul aeronavei nu se afla niciun cetățean român.