Deturnarea avionului Ryanair a fost primită cu revoltă și indignare de liderii europeni, care îl acuză pe președintele Alexandr Lukașenko că a dat ordinul de interceptare a avionului pentru arestarea unui jurnalist critic, Roman Protasevici.

Jurnalistul Roman Protasevici se afla la bordul unei curse aeriene Ryanair care decolase din Atena, Grecia, cu destinaţia Vilnius, Lituania. Aeronava a fost însă interceptată de un avion de vânătoare MIG din Belarus, și escortată către aeroportul din Minsk, sub pretextul unei bombe la bord, unde, după aterizare, Protasevici a şi fost arestat.

Avionul a decolat în jurul orei 20:10, ora României, duminică seară, a anunţat comisarul UE pentru Transport, Adina Vălean. Ulterior a ajuns la destinație, în Vilnius.

Adina Vălean a precizat că acesta este un „incident fără precedent”.

Este complet inacceptabil să forţezi cursa Ryanair de la Atena la Vilnius să aterizeze la Minsk”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Toţi pasagerii trebuie să-şi poată continua imediat călătoria spre Vilnius, iar siguranţa lor garantată. Toţi cei care se fac vinovaţi de orice fel de violare a regulilor transportului internaţional trebuie să suporte consecinţele”, scrisese europarlamentarul pe Twitter.

Considerăm guvernul Belarusului responsabil de siguranţa tuturor pasagerilor. Toţi pasagerii trebuie lăsaţi să-şi continue drumul”, a declarat și Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, într-o postare publicată pe Twitter.

Deturnarea avionului Ryanair. Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a acuzat Belarusul de „atitudine respingătoare” şi a solicitat eliberarea jurnalistului. Ministru leton de externe a declarat că acţiuunea guvernului belarus „e contrară legilor internaţionale”, iar Germania a solicitat „explicaţii imediate”, relatează Digi24.

Roman Protasevici riscă pedeapsa cu moartea în Belarus

Conform presei de stat din Belarus, avionul a fost forțat să aterizeze din cauza unei ameninţări cu bombă.

Conform agenţiei de presă de stat din Belarus, Lukaşenko a dat personal ordinul ca avionul să aterizeze la Minsk în urma acestei ameninţări. Concomitent, un avion de luptă MiG-29 a interceptat aeonava Ryanair şi a însoţit-o până la aterizare.

Nicio bombă nu a fost descoperită la bordul avionului, dar autorităţile l-au arestat pe jurnalistul Roman Protasevici.

Jurnalistul, în vârstă de 26 de ani, este acuzat de terorism şi riscă pedeapsa cu moartea.

Lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, care a pierdut în faţa lui Lukaşenko alegerile prezidenţiale din această ţară, desfăşurate anul trecut, a solicitat şi ea eliberarea jurnalistului. Tihanovskaia a spus că ziaristul Protasevici a părăsit Belarusul în 2019 şi că a acesta a făcut de atunci mai multe relatări pentru canalul de opoziţie Nexta legate de alegeri şi protestele din Belarus.

Belarusul este într-o criză politică internă de la alegerile prezidenţiale contestate de la 9 august 2020, când Lukaşenko a revendicat victoria cu 80,1% din voturi.

Alegerea lui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, a fost considerată ca fiind obţinută prin fraude, iar opoziţia o consideră pe Tihanovskaia adevărata câştigătoare. De atunci au loc proteste cu regularitate, iar Uniunea Europeană nu îl recunoaşte pe Lukaşenko drept preşedinte.

Leave a comment

Lasă un răspuns