salubrizarea in sectorul 2
Primăria sectorului 2 organizează două dezbateri publice privind salubrizarea. Evenimentele privind salubrizarea în sectorul 2 se vor desfășura online pe 18 şi 20 ianuarie, începând cu ora 17:00.
Persoanele interesate să participe la dezbateri trebuie să trimită un email la adresa infopublice@ps2.ro cu subiectul “Participare dezbatere salubrizare”.
„Pe lângă cele două dezbateri formale, vineri, 15 ianuarie, de la ora 17:00, voi organiza un taifas cu primarul în care voi răspunde exclusiv la întrebările privind salubritatea”, a anunțat Radu Mihaiu.
„Sunt destule întrebări legitime referitoare la salubrizarea din sectorul 2, întrebări la care vom răspunde cu cea mai mare deschidere. Salubritatea în sectorul 2 trece printr-o schimbare şi fiecare schimbare trebuie să fie bine explicată”, a precizat primarul sectorului 2.

Probleme cu salubrizarea în sectorul 2

Cele două dezbateri au loc în următorul context:
Pe 29 octombrie 2020, Curtea de Apel a anulat prin decizie definitivă taxa de habitat pentru persoanele fizice. Taxa pentru persoanele juridice a rămas în vigoare.
Astfel, începând cu 29 octombrie, cetăţenii nu mai datorează taxa. Pe de altă parte, primăria nu a avut „variante legale pentru a plăti serviciul către operator”, spune Mihaiu.
Pentru a continua ridicarea gunoiului de la persoanele fizice, operatorul trebuia plătit.

Soluția propusă de noul primar

Ca soluţie excepţională pentru plata operatorului, pentru o perioadă limitată (până la 1 martie), plata va fi făcută din bugetul local. „Legea salubrizării nu permite plata de la bugetul local decât dacă există taxă, sau în situaţii excepţionale”, explică primarul sectorului 2.
De la 1 martie, fiecare asociaţie de proprietari va plăti, în baza unui contract, ridicarea gunoiului. Vor exista două tarife: pentru fracţia umedă și pentru fracţia uscată.
„Filozofia de plată se schimbă cu totul: nu se mai plăteşte o sumă unică per persoană, ci va plăti fiecare asociaţie în funcţie de cât gunoi aruncă. Practic, tarifarea se va face în lei / pubelă (de fracţie umedă sau de fracţie uscată), nu în lei / persoană. Sumă plătită de fiecare asociaţie se va împărţi la întreţinere pentru fiecare apartament, aşa cum se întâmpla până în 2019”, spune Radu Mihaiu.
Săptămâna aceasta, Primăria sectorului 2 pune în dezbatere cele două tarife: pentru fracţia umedă şi pentru fracţia uscată.
Problemele nu se termină aici. În prezent, compania Supercom are exclusivitate pentru ridicarea gunoiului. Exclusivitatea a fost acordată „printr-un act adiţional care este contestat în instanţă şi care a fost anulat pe fond. Dacă instanţa de apel va menţine decizia de fond, atunci Supercom nu va mai avea exclusivitate, situaţie în care, posibil, şi alţi operatori ar putea ridica gunoiul”, spune primarul sectorului 2.
Mihaiu a precizat că persoanele care nu încheie contracte de ridicare a gunoiului vor plăti o taxă specială. Suma propusă este de 21,5 lei/persoană/lună. Banii vor merge la bugetul primăriei, nu către operatorul de salubritate. Acesta va încasa de la primărie un tarif mai mic pentru ridicarea gunoiului de la aceste persoane. astfel, toată lumea este încurajată să încheie contracte.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *