Diferențe între facturile la curent din România și alte țări europene: o româncă din Franța a fost șocată de regularizare

O româncă plecată cu familia în Franța a descris, într-un videoclip postat pe TikTok, cât de greu este să gestioneze costurile mari ale electricității în această țară. Deși plătea lunar 200 de euro pentru energia electrică, factura de regularizare primită la finalul anului 2024 a fost de 700 de euro.

O situație care șochează

700 de euro factura de regularizare la EDF, sau curent. Asta e factura noastră de regularizare pentru un an de zile în Franţa, având în vedere că lunar achităm 200 de euro. Ajungem să muncim și banii câștigați să-i cheltuim toți. Nu mai reușești să pui bani deoparte, nu mai reușești să faci nimic. La final de an să-ți vină regularizarea la curent 700… e enorm, enorm de mult”, a povestit românca în mesajul său, conform Observator News.

Aceasta a menționat că locuința ei funcționează exclusiv pe bază de electricitate, folosind-o atât pentru încălzire, cât și pentru apă caldă.

Experiențe similare din alte țări europene

Mai mulți români care locuiesc în diverse țări din Europa au împărtășit experiențe similare la facturile de curent:

Belgia: „Eu am 2400 de euro pe an, lunar 310. Ia zi ceva!”

Spania: „34€ pe lună în Spania! Regularizarea: 48€.”

Franța: „Acum doi ani am plătit lunar 119 euro la ENGIE, dar regularizarea a fost de 1500 de euro.”

România: „În București, căldura și apa caldă de la Termoenergetica costă 500 lei, dar nu prea ai; curentul electric: 200 lei.”

Prețurile energiei electrice în Europa

În vara anului 2024, guvernul francez a majorat prețurile reglementate ale energiei electrice pentru consumatorii casnici cu 10%, o creștere care reflectă contextul mai larg al scumpirilor energetice în Europa. Acestea au fost cauzate, în principal, de criza energetică amplificată de războiul din Ucraina.

Așa după cum se poate observa din relatările oamenilor, costurile energiei electrice rămân o povară grea pentru multe familii în Europa, indiferent de țară. Experiențele românilor arată diferențe semnificative între țări.

Constantinescu Gabriel
Constantinescu Gabriel
Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții. Absolvent al Facultății de Administrație Publică el acoperă cu succes materialele care tratează activitatea primăriilor, a consiliilor județene și instituțiilor subordonate acestora. Este căsătorit și are doi copii care speră să trăiască într-o lume mai bună.

Ultimele știri

Ilie Bolojan a discutat cu șefa PNRR. Surse: România riscă să piardă aproximativ 6 miliarde de euro

Premierul Ilie Bolojan s-a întâlnit marți cu Celine Gauer,...

Propunerea ministrului Energiei pentru facturi mai mici: tariful dinamic

Dorinţa arzătoare de preţuri mai mici la facturi se...

„Se putea și fără să majorăm TVA-ul la 21%”. Tanczos Barna spune ce alternativă avea Guvernul

Tanczos Barna a declarat luni seara că Guvernul ar fi...

Anchetele Lumea Politică

Articole pentru tine