Divorțurile s-au dublat la număr în ultimul an, din cauza COVID, și au crescut și numărul ordinelor de protecție emise de autorități. Este efectul mai ales al izolării familiilor într-un spațiu redus, a stresului și nesiguranței.
În anul 2020, foarte mulți tineri nu au rezistat presiunii sociale și au divorțat. Dacă până mai ieri erau foarte activi și ocupați, deodată s-au trezit închiși într-un apartament-cușcă, plin de tensiune și de nesiguranță. Pandemia a scos la iveală toate slăbiciunile și temerile noastre, dar și curaj și speranța. Pe unii i-a unit, pe alții i-a dezbinat. În București și în toată țara, s-au dublat numărul divorțurilor, dar și numărul ordinelor de protecție, arată b365.ro.
Divorțurile s-au dublat. Dacă în anul 2017, la fiecare 5,2 căsătorii, se înregistra un divorț, acum pandemia a schimbat totul. În 2020, un divorț se înregistrează la 2,7 căsătorii, potrivit Institutului Național de Statistică. Totuși, în anul 2020 s-au înregistrat 14.929 de căsătorii, cu 3761 mai multe decât în luna precedentă și cu 8115 mai puține decât în aceeași luna a anului trecut. Pe internet au apărut sute de avocați specializați în divorțuri, există chiar și site-ul divorțează-mă.ro cu o pleiadă de avocați specializați în dreptul familiei.
“Tinerii de azi se plictisesc repede unul de altul, sunt generația celor care nu mai votează cu Ion Iliescu”
Clienții avocaților din Bucureșți sunt, în special, oameni tineri și foarte tineri, urbani, educați, oameni care cred că pirostriile nu trebuie să fie puse pe viață. Sunt cei care se tem să iubească, cei care se despart usor.
“Mulți se reprezintă singuri, nu se mai duc la avocat sau la notar, că nu au bani de onorarii pe criza asta, un proces costă pina in 2000 de lei. Tinerii de astăzi nu mai fac compromisuri, am clienți care spun nu mă bate, nu bea, doar că nu mai pot continua, nu este ceea ce vreau, îmi irosesc viața. S-au schimbat generațiile, au altă mentalitate, nu mai stau în relații în care nu se întâmplă nimic, sunt generația celor care nu mai votează cu Ion Iliescu. Pe vremea lui taică-meu nu exista așa ceva, era veșnic fidel, cei bătrâni nu aveau internet ca să se uite la femei dezbrăcate”, spune avocata Lavinia Sovagau.
“De ce divorțează? Sunt stresați, și-au găsit pe altcineva sau sunt alcoolici. Se bea mult!”
“În general divorțează tinerii din Bucureșți, între 30 și 50 de ani, dar am avut și o clientă de 75 de ani care a divorțat ca să facă partaj, dacă moare înaintea soțului să nu-i rămînă lui totul, să nu-i rămână nimic de la ea. Nu mai merg relațiile, clienții mei sunt educați, sunt angajați, au venituri, nu am muncitori necalificați. De ce divorțează? Nu se mai înțeleg, și-au găsit pe altcineva, nu mai vor să rămână împreună. Un motiv este și alcoolul, am mulți care beau, se bea mult. Atunci când sunt și copii e și mai traumatizant, am avut un caz cu doi copii, au rămas cu mama. Oricât ai fi de înțelept, și niciodată nu ești înțelept, chiar dacă mai lași de la tine, nu răspunzi, încerci să meargă bine, să nu audă copiii că va certați, copii tot văd și aud, văd o grimasă, simt tensiunea din familie încă de când sunt foarte mici. Am avut copil de șase ani care spunea “tati are o prietenă”. Se despart civilizat, dar am avut și bălăcăreală în instanța că erau nevorbiti, adună multe reproșuri. Sunt diferiți de generațiile noastre, s-au căsătorit din dragoste, numai din dragoste, dar uite că dragostea trece prin stomac”, spune avocatul Lavinia Sovagau.
Divorțurile s-au dublat, la fel și ordinele de protecție În primele nouă luni de lockdown au fost emise 6.472 de ordine de protecție, cu 10% mai multe decât în aceeași perioada a anului. Cel puțin 30% dintre ordinele de protecție au fost încălcate. În anul 2020, au fost 37.798 de victime ale violenței domestice, conform datelor IGPR.
“Frica, pierderea locului de muncă au dus la escaladarea numărului proceselor de divort”
Răzvan Niculescu este avocat în Bucureșți și este specializat în divorțuri.
Reporter: Ce ne-a făcut pandemia de s-au dublat numărul divorțurilor?
Avocat Răzvan Niculescu: “Covid 19 a adus multe schimbări în viețile nostre indiferent că vorbim de viața profesională, de hobby-uri sau de viata de zi cu zi. Distanțarea socială a avut în cadrul familiei un impact major deoarece, aici putem vorbi de o apropiere socială. Observăm însă că izolarea la domiciliu a sudat sau a contribuit la despărțirea persoanelor. Multe dintre cazurile nostre sunt pe litigii de muncă și asigurări sociale, mai exact tot mai multe persoane sunt concediate din cauza problemelor financiare ale angajatorilor generate de contextul actual.Totodată având în vedere restricțiile impuse de autorități având că scop prevenirea și combaterea răspândirii virusului Sars-Cov-2 viața familială a avut de suferit”.
Reporter: Pandemia ne-a dat viața peste cap, abia acum încep să se vadă pagubele uriașe, emoționale și economice. Cât de multe cazuri ați avut în 2020?
Avocat Răzvan Niculescu: “Litigiile având că obiect divorțul, autoritatea părintească au fost în creștere în sensul în care față de anii precedenți numărul acestora s-a dublat. În acest context, unele familii au rezistat, s-au sudat mai bine iar altele s-au destrămat, nu putem spune că există o incidența a divorțurilor ce se orientează pe un anumit segment de vârstă. Este de menționat că nu toată lumea a ajuns atât de departe, adică la divorț, dar au fost mult mai multe cazuri în care membrii familiilor au dorit să știe exact în ce situație sunt dacă se ajunge la divorț, ne referim aici la consultații având ca obiect divorțul”.
Divorțurile s-au dublat la număr. Avocații au dat consultații prin teleconferință
Reporter: Cum ați dat consultații și cum v-ați văzut clienții în pandemie? S-au despărțit civilizat sau cu scandal?
Avocat Răzvan Niculescu: “Unele consultații au fost desfășurate în regim de video-conferință, pentru a asigura distanțarea socială și protejarea oamenilor din categoriile de risc. Instanțele nu au mai lucrat la fel că înainte iar asta s-a cunoscut în sensul că dosarele au durat ceva mai mult, fapt cauzat uneori și de imposibilitatea de prezentare a părților, a avocaților sau martorilor tot din cauza pandemiei, deoarece unii au avut sau au fost suspecți de Covid 19, motiv pentru care dosarul a avut unul sau mai multe termene în plus. În toate procesele noastre oamenii sunt îndrumați în a se comporta cât mai civilizat, încercăm pe cât posibil ca înainte să se ajungă în instanța să mediem părțile spre găsirea unei soluții de comun acord, pentru a facilita rezolvarea procesului mai rapid, cu toate acestea nu toată lumea se comportă civilizat”.
Reporter: O dată cu familia destrămată, copiii au cel mai mult de suferit. Cum va sfătuiți clienții să gestioneze situația?
Avocat Răzvan Niculescu : “Din păcate în astfel de procese copiii sunt cei mai afectați dar asta nu înseamnă că dacă părinții nu se mai înțeleg trebuie să rămână împreună doar din acest motiv. Un copil care crește într-o familie unde există deseori scandaluri este mai afectat decât unul care este crescut doar de un părinte divorțat, păstrând bineînțeles relațiile cu celălalt părinte. Cel mai probabil frica,în anumite cazuri pierderea locului de muncă precum și faptul că oamenii au stat mult mai mult în casă au dus la această situație de escaladare a proceselor de divorț.”
Reporter: Pandemia a adus nesiguranță și pierderea locurilor de muncă. Cât de scumpi sunt avocații specializați în divorțuri?
Avocat Răzvan Niculescu : “Clienții au avut probleme financiare motiv pentru care noi am acceptat plata eșalonată a onorariului. Pentru divorț taxele de timbru nu sunt mari, 100 sau 200 de lei în funcție de tipul cererii, astfel încât dificultățile clienților au fost mai mult cu privire la onorariu decât la aceste taxe. Să știți însă că pentru mulți dintre noi pandemia a însemnat și o apropiere, ceea ce înseamnă că deși toți am fost în aceeași situație, contează mult perspectiva din care vedem lucrurile și pe ce anume ne concentrăm atenția”.
Leave a comment