Donald Trump, declarații șocante: Dacă Rusia ar invada o altă țară, „i-aș încuraja să facă ce vor”, „dacă nu vor plăti”
Donald Trump, declarații șocante: Dacă Rusia ar invada o altă țară, „i-aș încuraja să facă ce vor”, „dacă nu vor plăti”

Donald Trump ar refuza ajutor militar oricărei țară NATO care nu plătește suficient – nu îndeplinește directivele privind cheltuielile cu apărarea.

Ar încuraja Rusia să facă „oricum vrea” acelei țări, a spus fostul președinte al SUA într-o declarație șocantă.

Aceasta ar constitui o încălcare flagrantă a clauzei privind apărarea colectivă a Alianței, care stipulează că un atac asupra unui membru NATO este considerat un atac asupra tuturor membrilor.

În discursul său, Trump a subliniat importanța plății contribuțiilor financiare adecvate la apărare de către toate statele membre NATO. El a declarat că, în timpul mandatului său, a impus această cerință și a determinat toate statele membre NATO să plătească mai mult.

NATO era falimentară până când am apărut eu. Eu am spus. Toată lumea va plăti. Ei au spus: Ei bine, dacă nu vom plăti, ne veţi proteja în continuare?. Eu am spus: Sub nicio formă. Nu le-a venit să creadă răspunsul”, a spus el.

De asemenea, fostul președinte a declarat că la un moment dat a fost întrebat de către unul dintre președinții unei mari țări dacă SUA ar mai apăra țara respectivă dacă ar fi invadată de Rusia, iar el a răspuns „Nu, nu v-aș proteja. De fapt i-aș încuraja să facă ce vor. Trebuie să plătești. Trebuie să îți plătești facturile” a declarat Trump în weekend la un miting electoral din Carolina de Nord, potrivit B1TV.

Reacția oficială a Casei Albe la afirmațiile lui Trump a fost una fermă. Casa Albă a calificat declarațiile fostului președinte ca fiind „îngrozitoare și labile”, subliniind eforturile actualei administrații de a sprijini Alianța Atlantică și de a menține unitatea și solidaritatea NATO.

Preşedintele Biden a restabilit alianţele noastre şi ne-a făcut mai puternici în lume pentru că ştie că prima responsabilitate a fiecărui comandant este să ţină în siguranţă poporul american şi să respecte valorile care ne unesc. … Încurajarea invadării celor mai apropiaţi aliaţi de către regimuri criminale este îngrozitoare şi labilă şi pune în pericol securitartea naţională americană, stabilitatea mondială şi economia noastră, acasă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates.

Este important de menționat că, potrivit unor surse citate de The New York Times, Trump ar fi amenințat în privat că are de gând să retragă Statele Unite din NATO, descriind alianța ca fiind „învechită”. Aceste informații evidențiază poziția controversată a lui Trump față de NATO și relațiile transatlantice în timpul mandatului său.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *