O dronă americană a fost lovită de un avion de vânătoare rusesc, deasupra Mării Negre, iar SUA califică acțiunile Rusiei drept „nesăbuite și nesigure.”

Drona Reaper și două avioane SU-27 operau marți dimineață deasupra apelor internaționale ale Mării Negre când unul dintre avioanele rusești a zburat intenționat în fața dronei și a aruncat combustibil. Celălalt avion a avariat apoi elicea dronei. Drona avariată a fost apoi scufundată de forțele americane, au transmis agențiile de presă internaționale, preluate de B1TV.

Casa Albă a transmis că SUA nu sunt descurajate de acest incident și vor continua survolul în zonă. Potrivit Pentagonului, ciocnirea cu drona „probabil a avariat” avionul rusesc. De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării a transmis că drona nu a fost lovită, ci s-a prăbușit singură, „ca urmare a manevrelor necorespunzătoare”.

Dacă mesajul e că vor să ne descurajeze să operăm în spațiul aerian internațional, deasupra Mării Negre, atunci acel mesaj va eșua, pentru că asta nu se va întâmpla. Vom continua să zburăm deasupra apelor internaționale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby, potrivit CNN.

El a precizat că interceptările sunt normale și au mai avut loc, dar acțiunea Rusiei de azi a fost „nesăbuită și nesigură”.

La rândul său, secretarul de presă al Pentagonului, Pat Ryder, a catalogat acțiunile piloților ruși ca fiind „nesigure și neprofesioniste”. El a spus că ciocnirea cu drona „probabil a avariat” avionul rusesc.

Ryder a explicat, totodată, că operatorii dronei au fost nevoiți să o prăbușească deoarece aceasta devenise incontrolabilă.

Casa Albă l-a convocat pe ambasadorul rus, în urma incidentului.

În schimb, Ministerul rus al Apărării a transmis că avioanele rusești nu au lovit nicio dronă, iar aeronava americană pur și simplu s-a prăbușit singură.

Ca urmare a manevrelor necorespunzătoare, drona și-a pierdut controlul, pierzând altitudine până la coliziunea cu suprafața apei. Piloții ruși nu au folosit armele avionului, nu au intrat în contact cu drona și s-au întors în siguranță în țară”, a mai transmis ministerul rus.

Declarațiile inițiale

Comandamentul European al SUA acuză că, înainte de incident, avionul SU-27 a zburat în fața dronei într-un mod „nesăbuit, nepotrivit pentru mediu și neprofesionist”.

„În jurul orei 7:03 AM (CET), unul dintre avioanele rusești Su-27 a lovit elicea avionului MQ-9, fapt ce a determinat forțele americane să aducă MQ-9 în apele internaționale. De mai multe ori înainte de coliziune, avioanele Su-27 au aruncat combustibil și au zburat în fața MQ-9 într-un mod nesăbuit, nepotrivit pentru mediu și neprofesionist”, se arată într-un comunicat al comandamentului.

Americanii au precizat că drona efectua „operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional”.

„A fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, fapt ce a dus la o prăbușire și la pierderea completă a MQ-9. Acest act nesigur și neprofesionist al rușilor aproape că a provocat prăbușirea ambelor aeronave”, a declarat generalul James B. Hecker, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și al Forțelor Aeriene din Africa.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *