Drona identificată de Ministerul Apărării în județul Tulcea, România
Drona identificată de Ministerul Apărării în județul Tulcea, România

Drona identificată de Ministerul Apărării în județul Tulcea, România, nu transporta explozivi și este posibil să fi fost utilizată în scopuri de spionaj, conform surselor din ancheta autorităților române.

Ancheta sugerează că drona a zburat la altitudini reduse pentru a evita detectarea radarului și că ar fi putut fi avariată sau pierdută de sub control. Până în acest moment, autoritățile analizează toate componentele descoperite.

Drona găsită în România nu avea încărcătură explozivă, ceea ce indică faptul că nu a fost utilizată pentru un atac direct. Astfel, sursele anchetei sugerează că drona ar fi putut fi folosită în scopuri de spionaj, deoarece a zburat la altitudini mici, pentru a evita detecția radarului, transmite B1TV.

Ministrul Apărării din România, Angel Tîlvar, a subliniat că acest incident nu poate fi considerat un atac, ci mai degrabă un incident. Cu toate acestea, el a condamnat comportamentul Rusiei.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvar, a confirmat miercuri că în județul Tulcea au fost identificate fragmente dintr-un echipament „care ar putea fi asimilat unei drone”.

Nu cred că putem vorbi de un atac şi, aşa cum am mai spus, cred că trebuie să ştim să facem distincţia între un act de agresiune şi un incident. Un incident, într-adevăr, nefericit, neplăcut, care ne stârneşte îngrijorarea, dar şi dorinţa de a condamna cu şi mai multă fermitate ceea ce Rusia face neprovocat împotriva unui stat suveran”, declara Angel Tîlvar

Președintele Klaus Iohannis a declarat că, dacă se confirmă că drona provine din Rusia, acest lucru ar constitui o încălcare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României și a cerut o anchetă.

Președintele Klaus Iohannis, care marți seară nega că ar fi existat un astfel de incident, susținea miercuri că a fost „informat în timp real” și a cerut o anchetă.

În cazul în care se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO. Așa cum am mai menționat, aceste atacuri asupra infrastructurii civile ucrainene, care sunt crime de război, au loc la o distanță foarte mică de granița românească. Suntem însă alerți și în contact permanent cu ceilalți aliați NATO”.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *