Primăria Capitalei testează o metodă inovatoare de combatere a țânțarilor, folosind drone pentru a trata suprafețele lacurilor din București.

Primarul General, Nicușor Dan, a oferit detalii despre acest proiect pilot, într-un interviu acordat B1TV.

„Până acum acționam cu oameni, numai că sunt porțiuni în care nu e accesibil pentru ei și de aici a venit ideea,” a explicat Dan, evidențiind avantajul dronelor în accesarea zonelor greu de atins de echipele terestre.

Sistemul se bazează pe două abordări principale în combaterea țânțarilor: tratarea larvelor în mediul acvatic și eliminarea adulților. Primarul a subliniat eficiența superioară a metodei de tratare a larvelor: „Evident că e mult mai ușor când sunt larve decât prin frunzișul copacilor, că niciodată n-o să-i prinzi pe toți.”

Dronele vor fi programate să zboare exclusiv deasupra lacurilor, urmând un traseu prestabilit. „Înainte vin alți specialiști care fac conturul exact al malului de lac, ca să le dea traseul exact,” a precizat Dan, asigurând că operațiunea este minuțios planificată.

În ceea ce privește siguranța, primarul a dat asigurări că nu există riscuri pentru populație: „Ele au și niște măsuri de siguranță – dacă detectează un obstacol, se opresc pe loc. Deci nu e absolut niciun pericol cu dronele, nici cu substanțele pe care ele le împrăștie.”

Dacă testele din această toamnă se vor dovedi eficiente, Nicușor Dan intenționează să implementeze sistematic această metodă începând cu anul viitor. O astfel de dronă de ultimă generație, care poate transporta 50 de litri de insecticid, costă 30.000 de euro.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *