Economia se prăbușește, crede economistul Mircea Coșea
Economia se prăbușește, crede economistul Mircea Coșea

Economia se prăbușește, crede economistul Mircea Coșea. Indicele ROBOR a ajuns la un nivel record în prima zi lucrătoare din 2022 astfel că creditele vor deveni din ce în ce mai scumpe, iar inflația a crescut și ea îngrijorător, o dată cu explozia prețurilor la energie.

Indicele ROBOR, care calculează costul creditelor în lei la 3 luni a crescut, luni, la 3,02% pe an. La începutul lui 2021, acesta era de 1,98% pe an.

Prin urmare, creditele vor deveni tot mai scumpe, a explicat profesorul Mircea Coșea, deoarece „băncile trebuie să fie apărate de ce se va întâmpla”, iar „niște măsuri de prevedere, în principal, sunt dobânzile”.

Economia se prăbușește, crede economistul Mircea Coșea. Întrebat într-o emisiune B1TV cam cu cât vom plăti mai mult pentru credite, Coșea a răspuns: „Există anumite previziuni, anumite calcule care arată că în anumite situații se poate chiar dubla dobânda, așa că creditele devin tot mai scumpe. E greu de spus cu cât exact”.

Inflația monetaristă a apărut în SUA ea a declanșat inflația la nivel global, dar s-a scurs încet -încet spre Europa. În România, ea se va simți mai ales în a doua jumătate a acestui an.

Deci această politică monetaristă face ca băncile să-și ia anumite măsuri de prevedere. Creditele sunt tot mai scumpe pentru că și băncile trebuie să fie apărate de ce se va întâmpla.

Ce se va întâmpla e sigur – economia nu merge cum ar trebui, prețurile la energie distrug o parte din industria României – deja s-au închis multe unități industriale, deci șomajul va crește, pierderi de locuri de muncă și nesiguranța rambursării creditelor.

Asta înseamnă că la nivelul băncilor vor trebui să apară și apar sigur, deja se văd, niște măsuri de prevedere, care, în principal, sunt dobânzile”, a declarat Mircea Coșea, pentru B1 TV.

Coșea explică o greșeală gravă, și anume că România nu își folosește resursele proprii și recurge la importuri.

Politica BNR, care trebuie luată în considerare ca fiind un factor pozitiv, încearcă să mai înfrâneze inflația prin dobânzi mai mari. E o chestiune de natură monetaristă care în unele cazuri dă rezultate, dar mă îndoiesc că va da rezultate în cazul României, pentru că în România inflația are și o cauză structurală, pe care ministrul de Finanțe a anunțat-o, anume importurile.

Economia României nu poate trăi din producția proprie. E un lucru extrem de grav că nu reușim să ne folosim de resursele pe care le avem pe propria piață, așa încât importăm foarte mult. (…) Importăm și foarte multă mâncare, lucru care e grav. Deși România produce o mare cantitate de cereale, fructe etc, preferăm sau suntem obligați să le aruncăm pe câmp pentru că industria noastră prelucrătoare nu reușește să le transforme în mărfuri pe care să le aducă pe piață, să reducă costurile și să reducă deficitul balanței comerciale, adică să importăm mai puțin. De aici e încă un factor de inflație”, a mai explicat Mircea Coșea.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *