Eficacitatea vaccinului AstraZeneca crește dacă a doua doză este administrată mai târziu decât se credea după cercetările inițiale. Este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea Oxford, care au contribuit decisiv la realizarea acestui vaccin anti-COVID.

Potrivit unui studiu publicat marți, Vaccinul AstraZeneca-Oxford are o eficacitate de 76% împotriva infecţiilor simptomatice timp de trei luni după prima doză, iar eficacitatea sa crește dacă a doua doză este administrată mai târziu.

Concluziile preliminare ale studiului, încă neevaluate de alte organisme competente, susţin decizia guvernului britanic de a extinde la 12 săptămâni intervalul dintre administrarea celor două doze pentru a creşte numărul persoanelor imunizate cu doza iniţială, notrează Universitatea Oxford, relatează Reuters și Digi24.

Rezultatele studiului, obţinute în urma testelor clinice efectuate în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud, indică o anumită protecţie după prima doză şi sporirea răspunsului imun în cazul unui interval mai lung până la a doua doză în cazul voluntarilor cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani.

Eficacitatea vaccinului AstraZeneca după o doză unică de vaccin din ziua 22 până în ziua 90 post-vaccinare a fost de 76%, iar analiza modelată nu indică o diminuare a protecţiei în timpul acestei perioade iniţiale de trei luni”, afirmă experţii Oxford.

Conform cercetării, eficacitatea vaccinului AstraZeneca/Oxford a fost de 82,4% atunci când a doua doză a fost administrată la 12 săptămâni sau după acest termen, faţă de 54,9% în cazul injectării celei de-a doua doze într-un interval mai mic de şase săptămâni după prima doză.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *