emil boc 1

Primarul Clujului, Emil Boc, și ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, au avut un schimb de replici acide, în direct, la postul TV Digi 24.

În plină campanie de vaccinare, primarii se plâng că au fost obligați să organizeze și să doteze centrele de vaccinare și să asigure plata personalului, fără a primi bani însă bani pentru aceast

Vlad Voiculescu, deranjat că primarii nu îl sună pe Florin Cîțu. Răspunsul lui Emil Boc

„Este un proiect de OUG care este al Guvernului, nu este al Ministerului Sănătății”, a ținut să sublinieze Vlad Voiculescu, ministrul sănătății, în direct la Digi24. „Dar într-adevăr este inițiat de Ministerul Sănătății și tot Ministerul Sănătății a transmis pentru consultare către toate structurile asociative: asociația comunelor, asociația orașelor, asociația consiliilor județene și asociația municipiilor. Așteptăm reacția scrisă, nu știu dacă au trimis-o, este sâmbătă, dar m-am mirat și eu să văd în presă o reacție, când noi am trimis tocmai pentru consultare draftul de ordonanță de urgență”, a punctat Vlad Voiculescu. „Apoi, ca să evaluăm nevoia financiară, lucurile sunt foarte diferite de la un oraș la altul. După ce va fi făcută o evaluare, evident că banii pot fi ceruți de către autoritățile publice de la Guvern. Există, de asemenea, un partener instituțional pentru asta și se numește Ministerul Dezvoltării”, a spus ministrul sănătății în discuția cu Emil Boc.

El a mai precizat că ordonanța „nu se dă peste weekend”, ci se va discuta în Guvern la începutul săptămânii viitoare.

„Domnul primar Emil Boc are numărul meu de telefon, are, de asemenea, numărul de telefon al primului ministru. Nu am auzit nimic, am citit din presă”, a mai spus Vlad Voiculescu.

„De aceea există și procesul avizării, dl EmilBoc cunoaște lucrurile acestea”, a adăugat el. „Am vorbit cu premierul acum o oră, deci răspunde la telefon, dacă cineva sună din teritoriu, poate avea o discuție și în seara asta, nu trebuie să ne ferim”, a arătat Voiculescu, precizând că modificări se mai pot aduce cel puțin până marți la prânz.

Emil Boc: Nu știu în alte locuri, unde a condus dl. ministru, dacă după același principii s-a condus
Aflat în legătură directă prin Skype, Emil Boc i-a dat replica ministrului sănătății:

„Îl salut cu respect pe dl.ministru, dar trebuie făcute câteva precizări:

1. Nu se respectă termenul de 10 zile prevăzut de lege în vederea consultării;

2. Nu credem că trebuie să sunăm fiecare primar pe primul ministru pentru o problemă de competență a unui ministru de resort. A scris cu mânuța domniei sale ministrul sănătății Art.6 din Ordonanță, care menționează expres și citez pentru cei care nu au fost atenți: Pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19, din bugetul autorităților publice locale se asigură fondurile necesare pentru: a) organizare, dotare, operaționalizare centre; b) plata personalului medico-sanitar.

Boc: „Nici într-un extemporal la dirigenție la clasele I-IV nu se fac”

Adică, dacă totuși avem o dimensiune și o viziune europeană, orice ministru ar trebui să știe din Guvernul României că nu poți să stabilești sarcini fără să dai bani. Sarcini suplimentare se dau, dacă ai alocată resursă suplimentară. Asta nici măcar nu într-un proiect de OUG, nici într-un extemporal la dirigenție la clasele I-IV nu se face, darămite la nivelul unei țări europene! Primarii din Asociația Municipiilor sunt extrem de revoltați de această abordare și această atitudine a ministrului sănătății care într-un act fundamental al statului român ignoră niște principii după care se conduce Uniunea Europeană. Nu știu în alte locuri, unde a condus dl. ministru, dacă după același principii s-a condus, dar în privința a ceea ce înseamnă administrația publică locală avem pretenția la respectul pe care îl merită acești primari care reprezintă mai mult de jumătate din populația României și 70 la sută din PIB-ul care se produce în România aici se produce!”, a spus Emil Boc.

„Și atunci, dacă cum îți așterni așa dormi, dacă așa se așterne în această ordonanță de urgență, cum este scris acolo, așa va merge și procesul de vaccinare, cu stângul, generat de către Ministerul Sănătății! Și trebuie să-și asume răspunderea Ministerul Sănătății, să nu plimbe hârtiie în dreapta și stânga și responsabilitățile în sus sau în jos! Prima responsabilitate este a celuia care generează actul. El răspunde pentru ceea ce propune” – a acuzat Emil Boc, pe un ton iritat.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *