Curtea de Apel Cluj a decis anularea sentinței pronunțate împotriva afaceristului Cătălin Hideg, patronul companiei Sanimed International. Acesta fusese condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru fraudă cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro. Dosarul, primul în România investigat de Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, va fi reluat de la zero.
Hideg, cunoscut pentru denunțarea foștilor generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, a fost trimis în judecată în octombrie 2022 și condamnat în februarie 2024 pentru utilizare de documente false și spălare de bani. Tribunalul București îl condamnase în primă instanță la patru ani de închisoare cu executare și îl obligase să plătească peste 14,4 milioane de lei Ministerului Investițiilor.
Dosarul, ajuns în urma apelului la Curtea de Apel București, a fost strămutat de Înalta Curte de Casație și Justiție la Curtea de Apel Cluj.
Cătălin Hideg – fonduri UE obținute pe bază de acte false
Conform EPPO, Hideg și firma Sanimed au fraudat fonduri europene destinate creării unui centru de cercetare și dezvoltare în domeniul recuperării medicale și reconstrucției biologice (RECUMED). Pentru a câștiga licitația, ar fi prezentat declarații și documente false legate de furnizarea de echipamente medicale și lucrări de construcție. Între 2018 și 2020, au obținut peste trei milioane de euro prin scheme ilegale.
EPPO susține că Hideg a acționat împreună cu Raluca Ortensia Aelenei, reprezentantă a unei firme spaniole. Cei doi au simulat procedura de atribuire a contractului, depunând contraoferte fictive și acte care atestau că firma spaniolă îndeplinea condițiile tehnice. După primirea fondurilor, banii au fost transferați în conturi din Spania, Cipru și Portugalia, iar o parte majoră a fost returnată în România prin facturi false.
Ancheta a demonstrat că echipamentele medicale achiziționate erau de fapt de patru ori mai ieftine decât suma declarată.
Anchetatorii au demonstrat că echipamentele medicale achiziționate pentru proiect aveau, de fapt, o valoare de patru ori mai mică decât cea declarată. Hideg ar fi stabilit personal prețurile inițiale. Valoarea echipamentelor ar fi fost crescută artificial prin tranzacții de la furnizorii inițiali la firme din Cipru, Portugalia și Spania, înainte de a fi facturate la prețuri umflate către beneficiarul din România.
Raluca Ortensia Aelenei și-a recunoscut vinovăția în instanță și a primit o condamnare cu suspendare.