Evenimentele de vaccinare pot fi organizate cu o mai mare ușurință vara
Evenimentele de vaccinare pot fi organizate cu o mai mare ușurință vara

Evenimentele de vaccinare pot fi organizate cu o mai mare ușurință vara, pentru că în timpul iernii activitatea de vaccinare va fi restrânsă la centrele fixe, a explicat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

„Perioada sezonului cald, perioada de vară, în care pot să fie organizate foarte multe evenimente de vaccinare. Aceste două luni sunt foarte importante pentru a asigura un acces cât mai ridicat la vaccinare. În sezonul rece este foarte probabilc a activitatea de vaccinare să se restrângă în centre fixe , în interior. Cred că este momentul oportun ca în liniște să ne putem asigura protecție pe perioada lunilor următoare. Se estimează la sfârșit de august început de septembrie o creștere a cazurilor și sperăm să nu fie o creștere importantă” a declarat Valeriu Gheorghiță la B1TV.

Varianta Delta a COVID ar putea afecta România încă de la începutul lui august, a mai spus acesta.

„Este important pentru perioada următoare să ținem cont de următoarele lucruri: faptul că există date din ce în ce mai solide, care arată că această tulpină nouă, varianta Delta, are capacitatea de a deveni dominantă la nivel global. Având această tulpină pe teritoriul României, în anumite cazuri chiar cu dobândire pe teritoriul țării, există evident toate premizele să devină dominantă. Dacă ne uităm la acel R 0, vedem că tendința este de creștere, de a ajunge la aproape 1. Dacă acest factor R 0 va crește peste 1, tendința este de a crește numărul de cazuri, chiar dacă numărul este mic, progresiv el are tendința de a crește” a precizat Gheorghiță

Până atunci, rata de vaccinare în mediul urban este mult mai mare decât în mediul rural, iar municipiul București are o rată de peste 45%, iar multe din aceste imunizări s-au făcut la evenimentele de vaccinare.

„Aici aș vorbi mai degrabă de relevanță. În momentul de față, avem circa 4,7 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză. Majoritatea sunt vaccinate cu schema completă, circa 4,5 milioane de persoane. Însă ce e mai important, sigur vorbim de circa 25% cifra de acoperire vaccinală la nivel național. Însă populația României este eterogenă. Cel puțin 50% este dispersată în mediul rural unde rata de interacțiune între persoane este semnificativ mai scăzută decât în urban. Din datele noastre, vaccinarea din urban este mult mai crescută comparativ cu ruralul. Aproape o dată și jumătate față de ce se întâmplă la nivel de medie națională. Municipiul București are peste 45% rată de acoperire vaccinală și vedem că din punct de vedere epidemiologic datele arată foarte bine”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *