Explozia tarifelor la polițele RCA din iulie: Majorări care vor lovi puternic buzunarele șoferilor

Din iulie 2025, șoferii români se vor confrunta cu o nouă rundă de scumpiri drastice la polițele RCA, ca urmare a eliminării plafonării tarifelor, o decizie guvernamentală susținută de președintele Nicușor Dan.

Aceasta va fi cea de-a treia etapă majoră de creșteri în ultimii cinci ani, după falimentele City Insurance (2022) și Euroins (2023), când au fost consemnate majorări de peste 40-50%.

Impact disproporționat asupra tinerilor șoferi

Cei mai afectați vor fi șoferii tineri, cu vârsta de până la 30 de ani, în special din regiunea București-Ilfov, unde majorările ar putea atinge “dintr-un foc” aproximativ 20%.

Pentru o mașină de până la 102 cai putere, condusă de un șofer sub 30 de ani, tariful de referință actual pentru București este de 3.656 lei, în timp ce în restul județelor este de 2.195 lei. O creștere medie de doar 5% ar majora prețul cu 180 de lei în București și cu 110 de lei în țară începând cu 1 iulie.

Într-un scenariu pesimist, cu o majorare de 18%, prețul ar putea crește cu 650 de lei în București, respectiv cu 400 de lei în țară. Pentru mașinile mai puternice, prețurile vor fi și mai mari, fiind direct proporționale cu puterea motorului.

Un val complet de scumpiri

Problema nu se limitează doar la polițele RCA. Concomitent, prețul rovinietei va fi dublat – în prezent, rovinieta anuală pentru autoturismele din “categoria B” costă 141 de lei. De asemenea, de la 1 iulie vor crește și prețurile la energie, după ridicarea plafonării, pe fondul majorării accizei la carburant.

Economiștii avertizează asupra valului de inflație care va fi generat de această combinație de creșterea prețurilor la polițele RCA, creșterea prețurilor la energie și majorarea accizei la carburant.

“Mulți români nu-și vor mai putea permite o mașină”

Analistul economic Adrian Negrescu avertizează că impactul acestor măsuri va fi devastator pentru puterea de cumpărare a românilor.

“Dacă mulți dintre români nu-și vor mai permite să cumpere o locuință nouă, și mai mulți s-ar putea să nu-și mai permită nici măcar o mașină nouă, în condițiile în care creșterea prețurilor polițelor asigurărilor va fi una semnificativă, odată cu liberalizarea pieței și care va fi însoțită, din păcate, și de creșterea prețurilor automobilelor. Din păcate, programele de susținere a industriei au fost puse în așteptare”, a declarat Negrescu pentru Ziare.com.

Efecte pe termen lung asupra economiei

Economistul avertizează că românii vor fi descurajați să-și mai cumpere mașini noi, cu efecte negative pe termen lung.

“Continuăm să susținem România într-o ladă de gunoi auto, în care importurile de mașini second-hand vor înflori și în care starea tehnică a mașinilor va fi din ce în ce mai proastă. Pare că ne transformăm într-o țară sud-americană sau o țară africană, unde ajung foarte multe mașini vechi, accesibile pentru populație, dar care creează multiple efecte negative în economie”, a completat analistul.

Această situație marchează o deteriorare semnificativă a condițiilor pentru deținătorii de autovehicule din România, într-un context în care costurile de întreținere a unei mașini devin din ce în ce mai prohibitive pentru o parte considerabilă a populației.

 

Constantinescu Gabriel
Constantinescu Gabriel
Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții. Absolvent al Facultății de Administrație Publică el acoperă cu succes materialele care tratează activitatea primăriilor, a consiliilor județene și instituțiilor subordonate acestora. Este căsătorit și are doi copii care speră să trăiască într-o lume mai bună.

Ultimele știri

Anchetele Lumea Politică

Articole pentru tine