Partidele de extremă dreaptă din Europa experimentează o revenire notabilă în politica europeană, în ultima vreme cuprinzând regiuni precum nordul, sudul, estul și vestul continentului.
Partidele politice de centru-dreapta sunt criticate pentru că, în căutarea voturilor, au început să facă alianțe cu grupările extremiste de dreapta. Această tendință a permis extinderii influenței partidelor naționaliste nostalgice, populiste sau ultraconservatoare cu rădăcini neofasciste, transmite BBC, citat de B1TV.
Partidele de centru-dreapta colaborează cu extrema dreaptă, iar aceasta câștigă teren în mai multe țări europene
În Franța, revoltele au izbucnit în întreaga țară, pornind din suburbiile social marginalizate, numite banlieues, în urma împușcării mortale a unui tânăr de 17 ani, dintr-o familie franco-algeriană, de către poliție în apropierea Parisului. Deși astfel de revolte nu sunt neobișnuite în Franța, intensitatea sentimentelor care au cuprins țara nu a mai fost atinsă de la vara anului 2005.
În timp ce președintele Emmanuel Macron se luptă vizibil să mențină sub control situația, adversarul său politic de extremă dreaptă, Marine Le Pen, cu discursul său ferm în privința securității și anti-imigrației, ar putea beneficia de acest context în sondaje.
Vechile tabuuri politice care au rezistat încă de la războiul devastator al Europei împotriva naziștilor și Italiei fasciste, care impuneau ca partidele politice principale să nu colaboreze cu grupările de extremă dreapta, sunt treptat erodate. În Germania, care rămâne încă sensibilă la trecutul său fascist, partidele de extremă dreaptă câștigă din nou teren.
Suedia, Grecia, Italia, Germania
Italia, a treia economie ca mărime din Uniunea Europeană, este condusă de Giorgia Meloni, lidera unui partid cu rădăcini neofasciste. În Finlanda, naționaliștii de extremă dreapta The Finns au intrat recent în guvernul de coaliție după trei luni de dezbateri.
Democrații suedezi, partid ferm anti-imigrație și anti-multiculturalism, sunt al doilea partid ca mărime în parlamentul Suediei, susținând guvernul de coaliție de dreapta al țării.
În Grecia, trei partide de dreapta dură au obținut suficiente locuri pentru a intra în parlament în urma alegerilor de duminică, iar în Spania, partidul naționalist controversat Vox a depășit toate așteptările în recentele alegeri regionale, devenind primul partid de extremă dreapta de succes în țară de la moartea dictatorului fascist Francisco Franco în 1975. Vox se află în prezent la 14% în sondaje și se discută posibilitatea formării unui guvern de coaliție cu conservatorii după alegerile naționale.
Extrema dreaptă se consolidează și în alte țări europene, inclusiv în Polonia și Ungaria, care au guverne ultraconservatoare cu înclinații autoritare. În Germania, formațiunea de extremă dreapta AfD se află în fața sau la egalitate cu social-democrații în sondajele de opinie, iar la sfârșitul săptămânii trecute, un candidat AfD a câștigat pentru prima dată un post de conducere la nivel local.
Potrivit experților, mulți alegători europeni sunt atrași de franchețea partidelor de extremă dreaptă și de faptul că acestea par să abordeze nemulțumirile referitoare la economie, justiție socială și probleme de identitate, în timp ce politicienii tradiționali nu oferă răspunsuri satisfăcătoare în aceste domenii. Renovarea extremelor drepte în Europa poate fi pusă pe seama acestor nemulțumiri și a frustrării față de politica actuală.
Leave a comment