Falimentul City Insurance a debutat, miercuri, la Tribunalul București, cu deschiderea procedurilor solicitate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Procesul urmează a se derula în perioada următoare pentru finalizarea falimentului unuia dintre cei mai importanți asiguratori de pe piața auto din România.

Admite cererea Autorităţii de Supraveghere Financiară şi, în temeiul art.250 raportat la art.262 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, dispune deschiderea procedurii falimentului împotriva debitoarei Societatea de Asigurare City Insurance SA.

În temeiul art.255 rap la art.145 alin. 2 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă dispune dizolvarea societăţii debitoare şi ridică administratorilor societăţii de asigurare/reasigurare debitoare dreptul de a reprezenta societatea, de a administra bunurile acesteia şi de a dispune de ele” se arată în decizia instanţei.

Tribunalul a numit lichidator judiciar provizoriu pe CITR Filiala Cluj SPRL, cu o remuneraţie de 10.000 lei, relatează B1TV.

Potrivit deciziei judecătorilor, în baza art. 253 din Legea nr. 85/2014 se interzice, sub sancţiunea nulităţii, acţionarilor semnificativi ai societăţii de asigurare/reasigurare City Insurance sau persoanelor care au deţinut funcţii de conducere să înstrăineze acţiunile deţinute la societatea de asigurare/reasigurare debitoare, fără avizul prealabil al Autorităţii de Supraveghere Financiară şi fără aprobarea judecătorului-sindic.

Cum s-a ajuns la falimentul City Insurance

Tribunalul a fixat termen pentru analiza stadiului continuării procedurii la 15 iunie 2022. Decizia nu este definitivă şi se poate formula apel în 7 zile de la comunicarea hotărârii.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizația de funcționare a City Insurance SA, asigurătorul la care cei mai mulți români au polițe RCA.

Compania are aproape 25% cotă de piață la toate categoriile de asigurări și peste 40% la asigurările RCA. Daunele vor fi preluate de fondul de garantare.

Autoritatea de Supraveghere Financiară intenționează să majoreze contribuțiile plătite la stat de către asigurători, în special în contextul generat de situația falimentului de la City Insurance. ASF propunere o creștere de la 1% la 2,5% a contribuției la la Fondul de Garantare a Asiguraților, organism ce trebuie să plătească acum daunele șoferilor asigurați de City.

În aceste condiții, și companiile de asigurări ar putea decide creșterea prețului la RCA.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *