Falimentul Silicon Valley nu va fi suportat de contribuabili, spune Biden
Falimentul Silicon Valley nu va fi suportat de contribuabili, spune Biden

Falimentul Silicon Valley Bank nu va fi suportat de contribuabili, a promis președintele american Joe Biden. Statul nu se va implica pentru salvarea banilor investitorilor, care și-au asumat un risc, „așa cum merge capitalismul”.

n cea mai recentă declarație despre falimentul Silicon Valley Bank, președintele SUA, Joe Biden a spus că pierderile cauzate de salvarea SVB nu vor fi suportate de contribuabili.

Biden a explicat că salvarea anunțată de autoritățile americane duminică seară – care garantează toate depozitele – înseamnă că clienții SVB își vor putea plăti angajații și facturile.

Banii vor proveni din taxele pe care băncile le plătesc în fondul american de asigurare a depozitelor iar conducerea băncii va fi concediată.

Președintele SUA a mai declarat că investitorii băncilor falimentare „nu vor fi protejați”.

Așa funcționează capitalismul, explică el – investitorii și-au asumat cu bună știință un risc și au pierdut bani pentru că riscul nu a dat roade”, a spus Biden, citat de Reuters și preluat de B1TV.

Efectele asupra băncilor europene

Acțiunile băncilor europene s-au prăbușit luni, iar în piețe a fost agitație din cauza măsurilor luate de autoritățile de reglementare pentru a împiedica extinderea colapsului Silicon Valley Bank în economia de la nivel global.

Marți vor fi publicate cifrele privind indicele prețurilor de consum din SUA, ultimele dintr-o serie de date cheie care vor oferi investitorilor indicii cu privire la ritmul economiei și la probabilele creșteri ale ratelor dobânzilor.

Acțiunile băncilor europene au suferit, luni, cea mai mare scădere de peste un an. Dolarul a scăzut și el, deoarece greii de pe Wall Street, precum Goldman Sachs, au prezis că Rezerva Federală a SUA nu va mai ridica ratele dobânzilor săptămâna viitoare.

Faptul că Statele Unite garantează depozitele SVB nu a reușit să-i asigure pe investitori că alte bănci rămân solide din punct de vedere financiar.

În condițiile în care acțiunile Credit Suisse au scăzut luni cu până la 12% în urma evenimentelor din SUA, acțiunile băncilor din zona euro și Japonia au scăzut cu mai mult de 5%.

Spre exemplu, indicele bancar european a scăzut cu 6%, după ce vineri scăzuse cu 3,8%.

Banca Centrală Europeană se întrunește joi și se așteaptă în continuare să mărească ratele cu 50 de puncte și să semnaleze mai multe înăspriri în viitor, deși acum va trebui să ia în considerare stabilitatea financiară.

Italia spune că speră că UE va acționa pentru a susține băncile dacă este necesar, după prăbușirea SVB.

Ministrul italian al Economiei, Giancarlo Giorgetti, urmărește îndeaproape evoluțiile pieței după prăbușirea Băncii Silicon Valley (SVB), au declarat luni reprezentanți ai ministerului, adăugând că Uniunea Europeană ar trebui să acționeze rapid pentru a susține băncile, dacă este necesar.

„Apreciem promptitudinea cu care au intervenit autoritățile americane și avem încredere că, dacă va fi necesar, autoritățile europene vor interveni cu aceeași promptitudine, evaluând implicațiile pentru desfășurarea politicii monetare și a stabilității financiare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Ce este banca de investiții Sillicon Valley și cum s-a ajuns la prăbușirea ei cu investiții „sigure”

Până vinerea trecută, Silicon Valley Bank a fost a 16-a cea mai mare bancă din SUA, cu o valoare de peste 200 de miliarde de dolari.

Organizația cu sediul în California, înființată acum 40 de ani, a crescut până a devenit a 16-a cea mai mare bancă din SUA, răspunzând nevoilor financiare ale companiilor de tehnologie din întreaga lume, înainte ca o serie de decizii de investiții nefericite să ducă la prăbușirea sa.

În calitate de bancă preferată de sectorul tehnologic, serviciile SVB au fost la mare căutare în anii pandemiei.

Șocul inițial al pieței Covid-19 de la începutul anului 2020 a făcut repede loc unei perioade de aur pentru startup-uri și companii de tehnologie consacrate, deoarece consumatorii au cheltuit mult pe gadgeturi și servicii digitale, potrivit The Guardian.

Multe companii de tehnologie au folosit SVB pentru a păstra banii pe care îi foloseau pentru salarii și alte cheltuieli de afaceri, ceea ce a dus la un aflux de depozite. Banca a investit o mare parte din depozite, așa cum fac toate băncile.

Problema cea mai mare a intervenit atunci când a decis să investească masiv în obligațiuni guvernamentale americane cu scadență lungă, inclusiv în cele garantate cu ipoteci. Acestea erau, din toate punctele de vedere, la fel de sigure ca și casele.

Doar că obligațiunile au o relație inversă cu ratele dobânzilor; atunci când ratele cresc, prețul obligațiunilor scade. Astfel, când Rezerva Federală a început să majoreze rapid ratele pentru a combate inflația, portofoliul de obligațiuni al SVB a început să piardă semnificativ din valoare.

Dacă SVB ar fi reușit să păstreze aceste obligațiuni timp de mai mulți ani, până la scadență, atunci și-ar fi primit capitalul înapoi. Cu toate acestea, pe măsură ce condițiile economice s-au înrăutățit în ultimul an din cauza războiului din Ucraina, companiile din domeniul tehnologiei fiind afectate în mod special, mulți dintre clienții băncii au început să-și retragă banii din depozite.

SVB nu a avut destui bani la îndemână, așa că a început să vândă unele dintre obligațiunile sale cauzând pierderi abrupte și panicând investitorii și clienții.

Având în vedere că băncile păstrează doar o parte din activele lor sub formă de numerar, acestea sunt sensibile la o cerere urgentă din partea clienților.

E adevărat că problemele SVB au legătură cu deciziile sale anterioare de investiții, criza însă a fost declanșată la 8 martie, atunci când banca a anunțat o majorare de capital de 1,75 miliarde de dolari.

În acel moment investitorii s-au prins că trebuie să acopere o gaură cauzată de vânzarea portofoliului de obligațiuni care generează pierderi.

Dintr-o dată, toată lumea a devenit alarmată de faptul că banca era în criză de capital”, spune Fariborz Moshirian, profesor la UNSW și director al Institutului de Finanțe Globale.

Clienții deveniseră conștienți de problemele financiare majore ale SVB și au început să-și retragă banii masiv.

Însă clienții SVB aveau conturi mari, cu bani foarte mulți. Banca în valoare de 200 de miliarde de dolari s-a prăbușit pur și simplu, marcând cel mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară globală încoace.

Elon Musk și-a arătat luni interesul pentru a cumpăra banca Silicon Valley Bank după prăbușire. Inițial, CEO-ul Razer, Min-Liang Tan, a sugerat că Twitter ar trebui să ia în considerare cumpărarea SVB și transformarea lui într-o bancă digitală.

Media s-a arătat mirată că șeful Twitter Elon Musk a răspuns, spunând: „Sunt deschis la această sugestie” deși nu e prima dată când Musk vrea să transforme Twitter într-o bancă.

Anul trecut, în noiembrie, Elon Musk le-a spus angajaților că vrea să transforme rețeaua socială „într-un cont de piață monetară cu randament ridicat”, carduri de debit, cecuri și împrumuturi.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *