fantoma
fantoma

Ucraina admite că legendarul pilot „Fantoma din Kiev” este un mit. Pe rețelele de socializare, el a fost prezentat drept eroul care a doborât mai multe avioane rusești. Poveștile au început la doar câteva zile după invazia rusă și au circulat luni de zile, susținute chiar de conturi oficiale ucrainene.

Totul a ieșit la iveală acum și autoritățile ucrainene recunosc că legendarul pilot este doar un mit, notează The Times of Israel.

„Fantoma din Kiev este o legendă a super-eroului al cărui personaj a fost creat de ucraineni!”, au transmis forțele aeriene ucrainene pe Facebook.

Anunțul a venit după ce mai multe instituții de presă au publicat povești care îl identifică în mod greșit pe maiorul Stepan Tarabalka drept bărbatul din spatele pseudonimului. Tarabalka a fost un pilot adevărat care a murit pe 13 martie în timpul luptei aeriene și i s-a acordat post mortem titlul de Erou al Ucrainei, conform unui anunț al forțelor aeriene ucrainene.

Dar el nu era „Fantoma din Kiev”, au transmis autoritățile ucrainene.

„Informațiile despre moartea Fantomei de la #Kiev sunt incorecte”, au scris forțele aeriene ucrainene într-o postate pe Twitter.

„#GhostOfKyiv este în viață, întruchipează spiritul colectiv al piloților cu înaltă calificare ai Brigăzii de Aviație Tactică care apără cu succes #Kiev și întreaga regiune”, a transmis sursa citată anterior.

Cum s-a născut legenda „Fantoma din Kiev”

Legenda a apărut la doar o zi după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, când utilizatorii rețelelor de socializare au început să răspândească afirmații, fără dovezi, despre un pilot de luptă anonim care a doborât de unul singur mai multe avioane rusești.

Meme-uri, fotografii și chiar imagini dintr-un joc video cu simulator de zbor au circulat pe rețelele de socializare, pretinzând că arată „Fantoma de la Kiev” în timpul luptei.

Pe 25 februarie, fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a postat pe Twitter o fotografie și un mesaj în care scria că Fantoma din Kiev a doborât șase piloți ruși.

Două zile mai târziu, contul oficial de Twitter al Ucrainei a distribuit un videoclip care include aceeași imagine, împreună cu fotografii cu avioane de luptă, lângă care au transmis următorul mesaj: „Oamenii îl numesc Fantoma Kievului. Și pe bună dreptate – acest as al UAF domină cerurile capitalei și a devenit deja un coșmar pentru aeronavele rusești.”

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *