https www.gandul.ro wp content uploads 2022 04 nypost

Misteriosul pilot de luptă ucrainean, cunoscut drept „Fantoma Kievului”, după ce s-a spus că a doborât zeci de avioane ruseşti, a fost ucis în luptă, după cum a anunțat, vineri, o publicație britanică, citată de New York Post.

Moartea pilotului enigmatic foarte apreciat a fost anunțată de The Times of London, publicație care e anunțat prima public care este numele eroului de război, respectiv maiorul Stepan Tarabalka, în vârstă de 29 de ani și tată a unui copil.

Lui Tarabalka i se atribuie doborârea a aproximativ 40 de aeronave ruseşti înainte de a fi la rândul său, lovit și ucis  în luptă pe 13 martie în timp ce se confrunta cu un număr „covârşitor” de forţe inamice, după cum a scris publicaţia britanică.

Tarabalka a fost distins post mortem cu cea mai valoroasă medalie a Ucrainei pentru vitejie în luptă, Ordinul Steaua de Aur, cu titlul de Erou al Ucrainei, potrivit familiei sale.

Casca şi ochelarii lui de pilot – tot ce s-a văzut din el atunci când oficialii ucraineni i-au anunțat eroismul – urmează să fie acum scoase la licitaţie la Londra, au declarat surse pentru UK Times, confirmând identitatea lui Tarabalka.

El a devenit o legendă înconjurată de mister atunci când guvernul ucrainean l-a creditat pe pilot, a cărui identitate nu fusese făcută publică atunci, că a doborât şase avioane ruseşti în prima zi a războiului.

„Oamenii îl numesc Fantoma Kievului. Şi pe bună dreptate”, era postarea oficială de pe Twitter, adăugându-se că el „deja devenise un coşmar pentru aeronavele ruseşti invadatoare”.

Statul Major al Ucrainei a postat apoi pe Twitter o altă fotografie a pilotului de luptă  în cabina aeronavei sale MiG-29, cu faţa acoperită, alături de mesajul: „Bună, invadatorule, vin după sufletul tău!”

Mulţi au pus la îndoială dacă „Fantoma” este reală sau nu, deoarece identitatea lui a rămas un mister, se pare chiar pentru familia sa îndurerată, când li s-a spus despre moartea lui, luna trecută.

Părinţii lui, Nahtalia şi Evon Tarabalka, au fost intervievaţi de NPR la scurt timp după moartea sa – şi nu au spus nimic despre statutul său secret şi nici nu au lăsat să se înțeleagă că ar cunoaște în ce misiuni fusese.

„Ştim că zbura într-o misiune. Şi şi-a îndeplinit misiunea, sarcina lui. Apoi nu s-a mai întors. Acestea sunt toate informaţiile pe care le avem”, a declarat tatăl său pentru publicația citată.

„Încă din copilărie, a visat mereu la cer”

Părinţii lui Tarabalka au detaliat cum visul de o viaţă al fiului lor a fost să devină pilot de luptă, în contextul în care și-a petrecut copilăria lângă un aerodrom militar din satul Korolivka.

„Încă de mic copil in copilărie, a visat mereu la cer, să zboare mai sus decât norii. Îi urmărea întotdeauna pe paraşutişti în timpul antrenamentelor. Şi alerga în direcţia lor pentru a încerca să vadă unde au aterizat”, a spus mama lui pentru NPR.

Părinţii lui au mărturisit că au fost uimiţi când şi-a îndeplinit visul, în ciuda faptului că nu aveau cunoștințe în armată.

„A devenit pilot prin propriile forțe. A făcut totul singur. L-am ajutat doar cu rugăciuni”, a spus mama lui.

Ei au confirmat că Tarabalka — care lasă în urmă o soţie, pe Olenia, şi un fiu de 8 ani, Yarik, a primit Ordinul Steaua de Aur, cu titlul de Erou al Ucrainei.

„Desigur, el a câştigat deja acest premiu când era cu noi. Dar am fi dorit să fi putut primi meritul după război. Ne dorim doar să fi fost încă în viaţă”, a spus tatăl său pentru NPR.

Sursa foto: colaj New York Post

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *