Cerealele din Ucraina nu numai că au subminat piața românească, ci au determinat chiar și interzicerea mărfurilor românești. Fermierii acuză că cerealele din Ucraina au fost amestecate cu cele din producția internă, care acum a fost contaminată cu materiale modificate genetic și acum este refuzată la export.
Reprezentanții fermierilor susțin că România a importat din Ucraina peste 700.000 de tone de grâu, 30.000 tone făină de grâu, 1 million de tone de porumb, 400.000 de tone de rapiță, 400.000 de tone semințe de floarea soarelui și peste 50.000 de tone de ulei de floarea soarelui.
Potrivit Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal, cereale din Ucraina au fost achiziționate și amestecate cu cele produse în România. Așa se face că produsele agricole din România sunt acum contaminate și sunt refuzate la export, transmite B1TV.
„Ne-am trezit în fața unui val de produse agro-alimentare care în loc să tranziteze România și să ajungă în tările din Africa, au ajuns în UE și chiar au rămas spre procesare și consum în România, în detrimentul fermierilor noștri.
În România și Slovenia, un litru de benzină este mai ieftin aproape cu 100 de forinți decât în Ungaria Ne vedem în situația în care produsele cerealiere din România sunt declasificate și refuzate la export, pentru că fie au fost contaminate cu organisme modificate genetic – GMO, fie profitând de beneficiile acestui culoar de tranzit, cereale din Ucraina au fost achiziționate și amestecate cu cele produse în România”, reclamă Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal.
Organizația arată că fermierii români au rămas cu stocuri importante de cereale și oleaginoase, prețurile primite pentru marfa românească fiind mult reduse pe fondul disponibilității mărfurilor din Ucraina, iar România din exportator net s-a transformat în importator net.
Polonia și Ungaria au interzis importul de cereale ucrainene
Inițial, ca măsură de sprijin în urma războiului provocat de Rusia, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene, fără a li se impune respectarea standardelor europene de calitate. Deşi statele central şi est-europene au sesizat Comisiei Europene distorsiunile provocate astfel pe pieţele lor prin supraofertă şi prăbuşirea preţurilor, instituţia comunitară a prelungit recent liberalizarea acestor importuri ucrainene până în iunie 2024.
În acest context, Polonia şi Ungaria au interzis săptămâna trecută importurile acestor produse ucrainene. După ce a descoperit un transport de grâu ucrainean contaminat cu pesticide interzise în UE, Slovacia a interzis vineri importul de grâu din Ucraina, iar luni a extins interdicţia pentru toate cerealele şi o serie de alte produse alimentare ucrainene.