Florin Barbu: Fake news! România nu a importat un milion de tone de grâu din Ucraina. Au existat totuși importuri, până la o anumită dată
Florin Barbu: Fake news! România nu a importat un milion de tone de grâu din Ucraina. Au existat totuși importuri, până la o anumită dată

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a negat informația conform căreia România ar fi importat un milion de tone de grâu din Ucraina începând cu data de 1 iulie 2023. Acesta a precizat că aceste date sunt „fake news” și a adăugat că România nu a importat cereale din Ucraina pentru consum uman sau pentru furajare începând cu acea dată.

Florin Barbu a afirmat că Ministerul Agriculturii nu a eliberat până la această dată nicio licență de import pentru cereale sau alte produse provenite din Ucraina pentru care este necesară licențierea. De asemenea, el a subliniat că informația vehiculată în spațiul public este falsă și că singurele importuri de cereale provenite din Ucraina au fost realizate în primele luni ale anului 2023, înainte de intrarea în vigoare a interdicțiilor sau în baza contractelor încheiate înainte de data de 2 mai 2023.

România nu a importat cereale din Ucraina pentru consum uman sau pentru furajare, de la 1 iulie 2023 și până în prezent! Ministerul Agriculturii nu a eliberat până la această dată, nicio licență de import pentru cereale sau alte produse provenite din Ucraina pentru care este necesară licențierea!”, a scris Barbu pe Facebook, potrivit B1TV.

Ministrul a recunoscut îngrijorările fermierilor români cu privire la importurile ieftine din Ucraina și a subliniat că acesta este un subiect sensibil. El a avertizat că informațiile halucinante aruncate în spațiul public, fără a fi verificate, pot crea panică și confuzie.

În realitate, singurele importuri de cereale provenite din Ucraina au fost realizate în primele luni ale anului 2023, înainte de intrarea în vigoare a interdicțiilor sau în baza contractelor încheiate înainte de data de 2 mai 2023. Eu înțeleg îngrijorările fermierilor noștri despre importurile ieftine din Ucraina. Este un subiect sensibil, iar astfel informații halucinante aruncate în spațiul public, fără a fi verificate, pot crea panică”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Pentru a clarifica situația și pentru a elimina orice fel de interpretări, Florin Barbu a decis să facă publice datele colectate de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și Autoritatea Vamală Română cu privire la importurile din Ucraina la principalele cereale (grâu, porumb și floarea soarelui) pentru consumul uman și furajare.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *