Ford Otosan începe distribuția primelor vehicule electrice produse în România! Cele trei modele complet electrice Puma Gen-E, E-Transit Courier și E-Tourneo Courier fabricate la Craiova sunt acum disponibile pe piața europeană
”Ford Otosan, unul dintre cei mai mari producători de vehicule comerciale din Europa și un pionier în electrificare, sărbătorește astăzi un moment deosebit de important: primele vehicule electrice produse în România pleacă spre clienții Ford din întreaga Europă. Producția de serie a modelelor complet electrice Puma Gen-E, E-Transit Courier și E-Tourneo Courier a început la fabrica de ultimă generație Ford Otosan din Craiova, consolidând rolul Ford Otosan ca hub strategic de producție pentru Ford în Europa”, a declarat producătorul auto.
Craiova găzduiește singura fabrică din Europa care produce, pe aceleași linii, atât autoturisme, cât și vehicule comerciale, în versiuni cu motoare pe combustie internă și electrice.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a participat alături de premierul Marcel Ciolacu și ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, la evenimentul de lansare a producției de masă și livrării modelelor electrice.
”M-am urcat, încă din luna ianuarie, la bordul celor trei modele 100% electrice, Puma Gen-E, E-Transit Courier şi E-Tourneo Courier, atunci când au fost expuse în faţa Ministerului Mediului, şi nu am niciun dubiu că vor deveni curând preferatele românilor care vor să facă o investiţie cu randament bun pe termen lung, atât pentru bugetul propriu, cât şi pentru mediul înconjurător.
[…] Fabrica Ford de la Craiova este un alt exemplu că parteneriatele puternice dau rezultate ți că industria auto din țara noastră confirmă: poate să țină pasul cu cerințele actuale de sustenabilitate de pe piața internațională. Investițiile în retehnologizare din ultimii ani, de sute de milioane de euro, au transformat uzina într-una dintre cele mai avansate unități de producție din Europa.
[…] Producerea celor trei vehicule electrice în România înseamnă și timp de așteptare mai scurt pentru românii care își doresc mașini prietenoase cu natura, iar eu sper ca, în traficul aglomerat din marile orașe, să vedem din ce în ce mai multe astfel de mașini, care în loc de poluare, lasă în urmă promisiunea unui aer mai curat”, a transmis Fechet.
Linia de asamblare a bateriilor de la uzina din Craiova, inaugurată în octombrie anul trecut, face parte din strategia extinsă de investiții anunțată în 2022, când Ford Otosan a preluat oficial fabrica.
„Evenimentul de astăzi subliniază angajamentul Ford Otosan față de inovație, electrificare și excelență în producție. Capacitatea noastră de a produce șase versiuni diferite de vehicule în aceeași unitate demonstrează nu doar flexibilitatea, ci și dedicarea noastră pentru a face mobilitatea electrică mai accesibilă unui public larg,” a susținut directorul general Ford Otosan, Güven Özyurt.
Ford Otosan a investit 500 de milioane de euro începând din 2022 pentru a sprijini diversificarea producției de vehicule la uzina din Craiova.
”Ca parte a angajamentului Ford Otosan de a oferi soluții de transport sustenabile și inovatoare, de curând a fost lansată o nouă rută de transport intermodal pentru a îmbunătăți eficiența, rentabilitatea și sustenabilitatea operațiunilor logistice între fabrica Ford Otosan din Craiova şi Turcia. În cadrul acestui nou sistem, componentele vor fi transportate din Turcia în România, iar vehiculele fabricate în România vor ajunge în Turcia, ambele prin transport feroviar. Această tranziție are ca scop reducerea emisiilor cu 63% comparativ cu transportul rutier, făcând operațiunile logistice mai eficiente și mai economice”, a adăugat compania.
În prezent, Ford Otosan România produce versiunile cu motoare pe combustie și electrice ale modelelor Ford Transit Courier, Tourneo Courier și Puma, împreună cu faimosul motor 1.0 EcoBoost, apreciat global. Uzina din Craiova are o echipă de peste 6.600 de angajați care lucrează în trei schimburi, atât în zona de producție vehicule, cât și în cea de motoare.