Numărul infectărilor cu coronavirus în creștere: starea de urgență

Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii, a explicat cum s-a făcut achiziția măștilor de protecţie în perioada pandemiei şi ce se întâmplă acum cu stocurile rămase.

Întrebat dacă în spitalele pe care le-a vizitat în perioada pandemiei a întâlnit  echipamente de protecție de calitate îndoielnică Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii a spus: 

„Au fost 2 etape în această pandemie, cel puțin în primele 3-4 luni sau în starea de urgență în care lipsa de echipamente și de materiale sanitare făceau ca toate spitalele să solicite de pe unde puteau, fiind niște entități private, să-și cumpere aceste rezerve. La început accesau cu niște prețuri foarte mari cantități foarte mici sau au beneficiat puține dintre ele (n.r spitale) de ce rămăsese (n.r. echipamente de protecție) de la epidemia de Ebola, cred că în partea a doua am putut vedea și acele achiziții în care prețurile erau diferite de la un spital la altul, de la o componentă la alta și de la un fel de mască la alta. Au fost, să spunem, sesizări la un moment dat ce ne-a făcut să verificăm”, a spus Nelu Tătaru la Antena 3.

Ministerul Sănătății a desfășurat doar 2 licitații, una pentru ajutorul cu Republica Moldova și cea pentru persoanele defavorizate, care din cauza contestărilor în instanță și la comisia de contestații a firmelor, s-a întins pe o perioadă de 3 luni, când deja trecuse acel prim val al pandemiei.

Nelu Tătaru: „Toate produsele au fost trimise structurilor specializate pentru verificări”

„O perioadă nemaiîntâlnită în ultima sută de ani, o perioadă în care panica, starea de urgență, limitarea mișcărilor, mobilitate destul de redusă pentru unii, a făcut ca într-adevăr să se înțeleagă, dar alții a găsit o oportunitate. Necunoștința şi poate obiceiul unora a făcut ca astăzi să discutăm despre alte cazuri.

Credeți-mă, că pentru noi în cele 9 luni cât am fost eu ministru să suflam şi în iaurt, având în vedere totul ce ieșea la suprafață.

Aveam un caz unde ni s-a explicat de la un spital că într-o unitate de primire urgențe erau măști baby dady, cele care schimbau pamperşi. (…)

Nu puteai să verifici și nici nu aveai competența pe toate celelalte spitale. Trimiteai echipa de control, trimiteai inspecția de stat, trimiteai DSP-urile să facă acele evaluări și se întorceau cu rezultatele care le avem”, a mai declarat Nelu Tătaru la Antena 3 CNN.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *