Fostul director al Ambulanței Neamț, trimis la închisoare pentru luare de mită la angajări fictive: ”știți medicină de urgență cât păr pe broască”
Fostul director al Ambulanței Neamț, trimis la închisoare pentru luare de mită la angajări fictive: ”știți medicină de urgență cât păr pe broască”

Dan Morenciu, fostul director al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Neamț, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bacău la 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Morenciu a fost acuzat de procurorii DNA că a organizat concursuri fictive pentru angajarea pe perioadă nedeterminată a mai multor persoane la SAJ Neamț, în schimbul unor sume de bani.

Potrivit anchetatorilor, în mai 2022, Morenciu a cerut mită, direct sau prin intermediari, de la 22 de persoane pentru a le declara admise la concurs, deși multe dintre acestea nu aveau cunoștințele necesare. Intermediarii, printre care un lider de sindicat și două asistente șefe, au păstrat și pentru ei o parte din banii primiți.

Morenciu a fost prins în flagrant la o spălătorie auto din Piatra Neamț, în timp ce primea 40.000 de euro mită de la una dintre asistentele șefe, în numele a nouă persoane care doreau să fie angajate definitiv la SAJ Neamț, transmite B1TV.

Discuțiile interceptate de anchetatori relevă nivelul scăzut de pregătire al candidaților. Într-una dintre înregistrări, președinta unei comisii de examen pentru personalul sanitar, Maria Luminița Rozoschi, afirmă despre ambulanțieri: „Nu vă supărați, știți medicină de urgență cât păr pe broască, i-am zis, cât păr pe broască”. Ea a avut și o reacție nervoasă când a realizat cât de slabi sunt candidații: „Te prezinți la ambulanță cu 1,20, mă? 1 și 10…păi astea-s note? Voi vreți oameni de ăștia?! Așa i-ați încurajat!”.

Instanța a dispus punerea sub sechestru a bunurilor și conturilor lui Morenciu pentru a recupera mita de 82.000 de euro. 13 angajați ai SAJ Neamț și candidați la concurs și-au recunoscut faptele și au primit pedepse cu suspendare între 1 an și 6 luni și 2 ani și 8 luni de închisoare.

Acest caz scoate la iveală un sistem de corupție bine pus la punct în cadrul SAJ Neamț, care punea în pericol viața pacienților prin angajarea unor persoane nepregătite corespunzător pentru a acorda asistență medicală de urgență.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *