Fostul manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț va fi judecat pentru mai multe fapte de corupție, legate de un contract de reabilitare pentru secția de pediatrie a spitalului. Faptele s-au petrecut în 2015, iar Ioan lazăr a fost trimis în judecată acum, în urma unei anchete DNA.
Va fi judecată alături de managerul spitalului și Oana-Dana Murariu, fostă șefă a Serviciului de achiziții din cadrul SJU Piatra Neamț.
Fostul manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț Ioan Lazăr mai fusese trimis în judecată în alte două dosare, în 2018 și 2020. Primul se referea la achiziționarea la unui tomograf supraevaluat, în timp ce al doilea era despre achiziții supraevaluate la blocul operator. În primul fusese inculpată și Oana-Dana Murariu.
Totodată, a mai fost trimisă în judecată o persoană fizică, la data faptelor administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, transmite DNA printr-un comunicat.
În 2015, potrivit procurorilor anticorupție, Ioan Lăzar și Oana Murariu și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege în legătură cu desfășurarea unei proceduri de achiziție publică ce a vizat „Reabilitarea și modernizarea secției pediatrie din cadrul SJU Piatra Neamț”. Contractul respectiv a fost atribuit unei asocieri de firme din care făcea parte și societatea omului de afaceri, inculpat în prezenta cauză, explică magistrații.
„Concret, inculpatul Lazăr Ioan ar fi dispus întocmirea documentației premergătoare de avizare a lucrărilor de intervenție și organizarea procedurii de achiziție publică prin procedura cererii de oferte, după ce omul de afaceri i-ar fi pus la dispoziție lista de dotări medicale și nemedicale și prețurile acestora. S-ar fi urmărit, pe de o parte, estimarea unei valori nejustificate a achiziției și, pe de altă parte, participarea la procedură a unui singur ofertant”, a adăugat DNA.
Cei doi ar fi întocmit și avizat nota justificativă prin care a fost stabilită valoarea estimată a contractului de achiziție publică la suma de 11.858.855 lei (fără TVA), cunoscând că estimarea supraevaluată a dotărilor medicale și nemedicale a fost realizată de omul de afaceri menționat mai sus (5.014.294 lei – echivalentul a 1.129.727 euro – care reprezenta aproximativ 42% din valoarea contractului).
În plus, fostul manager Ioan Lazăr și Oana Murariu ar fi întocmit documentația de atribuire a contractului și răspunsurile la solicitările de clarificări formulate în privința specificațiilor tehnice în cursul procedurii, tot cu ajutorul omului de afaceri, pentru a restricționa accesul altor operatori economici la procedură.
Deși lucrările respective nu au fost finalizate nici până astăzi, echipamentele din contractul încheiat de SJU Piatra Neamț cu asocierea respectivă au fost livrate și achitate în perioada decembrie 2015 – decembrie 2017.
„Cu titlu de exemplu, unul dintre acele echipamente, un aparat Roentgen care nici măcar nu corespundea cu cel ofertat, livrat la data de 21 decembrie 2015, a stat un an în holul principal al spitalului și încă un an în clădirea centralei termice, ulterior fiind făcute demersuri pentru utilizarea acestuia în cadrul altei secții, începând cu data de 04 decembrie 2018”, mai spune DNA.
Prejudiciul cauzat spitalului a fost estimat la 2.531.421 de lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru asocierea respectivă.
SJU Piatra Neamț spune că se constituie parte civilă în cauză. Dosarul va fi judecat la Tribunalul Neamț, iar averea inculpaților se află sub sechestru.