Gabriel Resources contestă decizia României privind exploatarea de la Roșia Montană. Ce se va întâmpla în următoarele 90 de zile
Gabriel Resources contestă decizia României privind exploatarea de la Roșia Montană. Ce se va întâmpla în următoarele 90 de zile

Gabriel Resources a anunțat oficial intenția de a contesta decizia autorităților române de a nu prelungi licența pentru exploatarea minieră de la Roșia Montană. Compania l-a notificat pe Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu cu privire la această decizie.

Controversa a izbucnit după ce Autoritatea Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a anunțat pe 20 iunie că nu va prelungi licența de concesiune pentru Roșia Montană Gold Corporation. Un reprezentant al ANRM a declarat: „Decizia a fost luată după o evaluare atentă a documentației și corespondenței primite în urma cererii de prelungire depuse de companie.”

Gabriel Resources susține că refuzul autorităților române este arbitrar și contravine legislației în vigoare. Compania afirmă, într-un comunicat preluat de B1TV: „Considerăm că această decizie nejustificată și arbitrară, contrară legislației românești, reprezintă o nouă încălcare flagrantă de către România a statului de drept și a drepturilor de investiții stabilite ale Grupului, protejate de multiple tratate bilaterale de investiții.”

Notificarea oficială marchează începutul unei perioade de reflecție de 90 de zile, după care Gabriel Resources ar putea iniția proceduri de arbitraj. Totuși, compania și-a exprimat disponibilitatea pentru negocieri: „Gabriel Resources și-a reiterat deschiderea pentru discuții la nivel înalt cu guvernul român în vederea ajungerii la o soluție reciproc acceptabilă.”

Un expert juridic în drept internațional comentează: „Momentul în care a fost luată această decizie, la numai 3 luni de la încheierea arbitrajului ICSID al companiei împotriva României, ridică întrebări cu privire la motivațiile din spatele refuzului de prelungire a licenței.”

Gabriel Resources subliniază că această acțiune nu afectează demersurile în curs de anulare a deciziei ICSID din martie 2024. Compania rămâne determinată să obțină anularea acestei decizii, pe care o consideră eronată.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *