În urma unei cercetări realizate de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, s-a descoperit că în aproximativ un sfert dintre școlile și grădinițele din 16 județe din România există concentrații ridicate de radon, un gaz radioactiv incolor și inodor. Radonul, care se acumulează în clădiri, poate duce la boli grave, inclusiv cancer pulmonar.

Cercetătorii de la UBB au măsurat nivelul de radon în aproape 5.000 de instituții din 25 de județe, constatând că în 16 dintre ele valorile depășesc limita impusă de Uniunea Europeană. Radonul pătrunde în interiorul clădirilor din sol, acumulându-se prin fisuri invizibile, iar expunerea la acest gaz poate fi extrem de periculoasă, mai ales pentru copii.

Victoria Ruța, medic pneumolog, a subliniat că radonul este a doua cauză a cancerului pulmonar, după fumat, fiind denumit „ucigașul tăcut”. Datorită densității sale mai mari decât a aerului, radonul rămâne la nivelul solului, expunând astfel copiii la un risc crescut.

„Radonul este pe locul doi după fumat în ceea ce privește cancerul pulmonar. Este într-adevăr ucigașul tăcut. Are o densitate mai grea decât aerul și rămâne undeva la 1m/1,5m, astfel că copii sunt cei mai expuși” a declarat Victoria Ruța, pentru Știrile PROTV.

Pentru a reduce concentrația de radon, unele școli au implementat măsuri precum sisteme de ventilație și monitorizare a concentrației de gaz. Aerisirea încăperilor este, de asemenea, o metodă eficientă pentru scăderea nivelului de radon, oferind un mod simplu și eficace de protecție împotriva acestei amenințări invizibile.

În fiecare clasă de la parter există sub pardoseală o membrană cu un sistem de ventilație și cu senzorii care în momentul în care simt că crește concentrația da radon, pornesc și dispersează concentrația de radon”, a declarat Monica Bereș, directorul Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *