În Gaza, situația se agravează din cauza „foametei și disperării în creștere”, după săptămâni de asediu și bombardament. Agențiile Națiunilor Unite raportează deteriorarea „ordinii civile” în această regiune, în care oamenii se văd nevoiți să pătrundă în depozite pentru a obține elemente esențiale pentru supraviețuire, cum ar fi făina de grâu și materialele de igienă. Programul Alimentar Mondial al ONU a emis un comunicat de presă în care a avertizat asupra creșterii foametei și disperării în Gaza și a dezvăluit că unele dintre proviziile sale de ajutor au fost jefuite în această regiune.

Agenția ONU pentru Refugiați din Palestina din Orientul Apropiat a relatat că „mii” de oameni au pătruns în depozitele și centrele sale de distribuție din zonele centrale și de sud ale Fâșiei Gaza, furând făină de grâu și alte elemente de supraviețuire de bază, transmite B1TV.

Situația din Gaza este tot mai tensionată, iar comunitatea internațională este îngrijorată de posibilitatea extinderii conflictului în regiune. Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a avertizat că Israelul a „depășit liniile roșii” în Gaza, ceea ce ar putea duce la acțiuni din partea altor state. În același timp, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a avertizat cu privire la un „risc crescut” de apariție a conflictului în Orientul Mijlociu.

Ngozi Okonjo-Iweala, directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului, a subliniat impactul asupra creșterii globale și a comerțului dacă conflictul se va răspândi în regiunea extinsă a Orientului Mijlociu. „Amintiți-vă că această regiune este, de asemenea, sursa energiei lumii în ceea ce privește gazul natural, precum și petrolul, care este încă foarte utilizat și în întreaga lume. Așa că veți vedea un impact asupra creșterii globale în comerțul global”, a subliniat Okonjo-Iweala.

Economiștii avertizează că orice escaladare a conflictului Israel-Hamas ar putea perturba economia globală, ducând la creșterea prețurilor la energie și perturbarea rutelor comerciale cheie.

Volumul comerțului global de mărfuri se așteaptă să crească cu doar 0,8% în acest an, mult sub proiecția anterioară de 1,7% din aprilie. Estimările pentru creșterea comerțului global în 2024 rămân aproape neschimbate, la 3,3%.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *